Bizottságok

Állítsuk meg az emberkereskedelmet!

2018. 01. 19.

Képviselői kérdés a Bizottsághoz a szexuális és munkaerő-kizsákmányolás céljából folytatott nő- és leánykereskedelem elleni küzdelemről az EU-ban

A strasbourgi plenáris szerdai ülésen, többpárti képviselőcsoport, köztük Járóka Lívia, a Parlament alelnöke, kérdést intézett a Bizottsághoz az emberkereskedelem, a szexuális és a munkaerő-kizsákmányolás gender dimenziójával kapcsolatban.

Az emberkereskedelem elleni küzdelemről szóló 2016-os bizottsági jelentésben a Bizottság megállapította, hogy a nyilvántartott áldozatok 76% -a nő, és legalább 15% -a gyermek volt. A regisztrált áldozatok többsége uniós polgár volt, 65%-uk Romániából, Bulgáriából, Hollandiából, Magyarországról és Lengyelországból származott. A szexuális kizsákmányolás céljából folytatott kereskedelem továbbra is az emberkereskedelem legelterjedtebb formája, amelyet munkaerő-kizsákmányolás (21%) követ.

A kérdések körül kialakult vita résztvevői egyhangúan sürgették az EU intézményeinek, különösen a Bizottság konkrét intézkedéseket. Tekintettel a szexuális és munkaerő kizsákmányolást elszenvedett nők és gyermekek számának szomorúan magas statisztikájára az EU tagállamokban, szigorú és határozott rendelkezéseket kell sürgősen hatályba léptetni. A képviselők arra is felszólították a Bizottságot, hogy proaktívan kövesse nyomon az EU ember-kereskedelemről szóló irányelv átültetését a teljes körű megfelelés biztosítása érdekében. A képviselők azt is szorgalmazták, hogy az EU-s intézmények mellett, a tagállamok is fokozzák erőfeszítéseiket az irányelv teljes és hatékony végrehajtása és az emberkereskedelem által előidézett kereslet csökkentése érdekében.