Esélyegyenlőség

Gyermekvédelmi konferencia az áldozattá válás megelőzéséről

2014. 04. 08.

Az áldozattá válás megelőzéséről és az áldozatsegítésről szóló szakmai konferencián vett részt Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselője Győrben, a Szent István Egyetemen. A képviselő szerint a legfontosabb gyermeki jog, hogy minden gyerek a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődést leginkább biztosító családi környezetében nevelkedhessen, és ha kell, ehhez segítséget is kaphasson. Ezzel összefüggésben Járóka üdvözölte, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a nevelőotthonok helyett nevelőszülőknél élő gyermekek száma, valamint hangsúlyozta, hogy minden gyermeket a vérszerinti családjában kell és indokolt gondozni, és csak abban az esetben szabad élni a családból való kiemeléssel, amennyiben a gyermek érdeke azt kívánja, illetve a vérszerinti családban való gondozás semmilyen módon nem járt eredménnyel. A fideszes EP-képviselő üdvözölte továbbá, hogy a Magyarországon honos integrált gyermekvédelmi rendszer mellett léteznek kimondottan csak fiatal lányok számára fenntartott speciális otthonok, ahol lehetőség nyílik az őket ért bántalmazás feldolgozására, valamint képzésben részesülnek a jövőbeli áldozattá válás megelőzésére.

Járóka fontos előrelépésként értékelte a megelőző pártfogás jogintézményének bevezetését, melynek révén július 1-jétől már a jelenleg alkalmazandó pártfogó felügyeletnél korábbi időszakban is be lehet avatkozni, közvetlenül a bűnelkövetést követően, csökkentendő a kiskorú elkövetők bűnismétlésének kockázatát. A képviselő szólt a parlament által múlt év végén elfogadott, úgynevezett Gyermekbarát Igazságszolgáltatási Törvénycsomagról is, melynek keretében többek között nőtt az elévülési idő a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények esetében, valamint szigorodtak a foglalkozástól eltiltás szabályai azok körében, akik gyermekek sérelmére követtek el bűncselekményeket, illetve ez utóbbi tényt az erkölcsi bizonyítványban is feltüntetik majd a jövőben.

A délután folyamán a nemzetközi romanap alkalmából Járóka Lívia Tata városába látogatott, ahol a Michl József polgármesterrel folytatott megbeszélést követően ellátogatott a város rehabilitációs foglalkoztató központjába, középiskolás diákokkal találkozott és megtekintette a Makovecz Imre építész tervei alapján készült új városi óvodát. A kora gyermekkori oktatás kapcsán a képviselő hangsúlyozta, hogy Magyarországon a következő iskolaévtől kezdve három éves kortól kötelező lesz az óvodába járás, valamint, hogy ezt a rendelkezést az Európai Bizottság is követendő példaként állította az uniós tagállamok elé, a Nemzeti Romaintegrációs Stratégiák Európai Keretrendszerének végrehajtásáról szóló legfrissebb közleményében.