Alelnökség

Járóka Lívia az Európai Parlament negyedik alelnöke

2017. 12. 11.

Járóka Líviát, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét választotta egyik alelnökének az Európai Parlament szerdán strasbourgi plenáris ülésén.

Járóka Líviát a Fideszt is tagpártjai között tudó Európai Néppárt (EPP) jelölte az EP egyik megüresedett alelnöki posztjára, a magyar képviselőcsoport ajánlására.
Járóka Lívia Pelczné Gáll Ildikó szeptember elején megüresedett EP-képviselői helyét vette át, mostantól pedig betölti az Európai Számvevőszék tagjává kinevezett Pelczné távozásával szabaddá vált alelnöki tisztséget is.
Az EPP magyar képviselőjét 290 szavazattal választották alelnöknek.
A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy Járóka Lívia személyében történelmének első roma származású alelnökét választotta meg a testület plenáris ülése. A kinevezés a képviselő korábbi erőfeszítéseinek elismerése, valamint a Fidesz Európai Parlamenten belüli pozíciójának megerősítése – húzták alá.
Járóka Lívia szeptemberben kezdte meg munkáját az EP állampolgári jogi (LIBE), gazdasági (ECON) és nőjogi (FEMM) szakbizottságaiban, 2004 és 2014 közötti európai parlamenti munkásságához hasonlóan elsősorban a romák társadalmi felzárkóztatásán dolgozik. Céljai között szerepel még az egészség- és környezettudatos nevelés és a korai fejlesztés elősegítése is.