Esélyegyenlőség

Van hatása a közmunkának – Járóka Lívia a Mandinernek

2018. 01. 31.

A közmunka az esetek többségében óriási szemléletformáló erővel bír – mondja Járóka Lívia a Mandinernek. Az Európai Parlamentbe alelnökként visszatérő fideszes néppárti EP-képviselőt arról kérdeztük: van-e cigányokkal szembeni diszkrimináció Magyarországon, mit lehet kezdeni a szegregációval, és van-e esélyük az elzárt cigánytelepeknek. Az uniós romapolitika alakulásáról is faggattuk őt. Interjúnk.

 Brüsszelben tér vissza a nagypolitikához: milyen új feladatokat hoz magával az európai parlamenti alelnöki tisztség? Mennyi ideje marad a romaügyekkel foglalkozni?

Rendkívül komoly kihívást jelent az EP-alelnökség, ugyanis számos terület tartozik hozzám. Azt már most érzékelem, hogy az uniós nőjogi kérdésekben fokozottan számítanak a munkámra, emellett én felelek a fogyasztóvédelem és a Nyugat-Balkán ügyeiért. Az uniós parlament épületével kapcsolatos munkacsoportnak is tagja vagyok, illetve én vezetem ellenőrző testületét is. Ezek mellett képviselőként tovább dolgozom a romastratégia felülvizsgálatán, amit hamarosan az Európai Tanács elé fogok tárni. Idén novemberre várható ugyanis az új uniós romastratégia, amely már 110 millió állampolgárt fog bevonni az eddigi 43 millió helyett, amelyből ráadásul csupán 10 millió volt roma.

A teljes cikk itt olvasható: http://mandiner.hu/cikk/20180118_jaroka_livia_interju_romapolitika