A sport fontos eszköz a szegénység elleni küzdelemben – Barátságos focikupa Brüsszelben

Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő meghívására négy európai amatőr focicsapat vívott egymással barátságos mérkőzést Brüsszelben a „Football4Friendship” torna keretében a mai napon. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a sport kiemelkedő szerepére a szegénységből való kitörés, az egészséges életre való nevelés és az európai állampolgári öntudat kialakításának területén.

Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő négycsapatos amatőr labdarúgó tornát szervezett Brüsszelben az Állampolgárok Európai Évének keretében. A „Football4Friendship” elnevezésű versenyen soproni amatőrök, volt hivatásos labdarúgók, az európai uniós intézmények tisztviselői és a Belgiumba bevándorolt kelet-európai romák csapatai mérték össze tudásukat. Járóka Lívia, az európai roma keretstratégia jelentéstevője és az esemény szervezője a barátságos tornával szerette volna felhívni a figyelmet a sport szerepére a szegénységből való kitörésben, az egészséges életre nevelésben és a pozitív identitástudat kialakításában.

Járóka Lívia szerint a leghátrányosabb helyzetű csoportok az átlagosnál lényegesen kevesebbet sportolnak és a sportlétesítményekhez való hozzáférésük is jelentősen korlátozott, holott a verseny- és tömegsportban való részvételük elősegítése nem csupán testi és szellemi egészségüket javítaná, de a társadalmi integráció és a nevelés egyik rendkívül hasznos eszköze is lehetne. Járóka hangsúlyozta: a sportszektor fejlesztése munkahelyteremtő tényező is lehet, főként a hátrányos helyzetű kistérségekben, ezért a sportolás lehetőségét és a sportinfrastruktúrához való hozzáférést nem csupán szabadidős tevékenységként, hanem közérdekű szociális és gazdasági szolgáltatásként kell megközelíteni. A fentiek tekintetében ezért a hátrányos helyzetű gyermekek részvételének előmozdítása a verseny- és tömegsportban, valamint képzésük és aktív életre nevelésük egy olyan befektetés lehet, amely szerteágazó pozitív hatásait az élet számos szegmensében egyidejűleg fejti ki – tette hozzá a képviselő.