Roma holokauszt: El kell utasítani a gyűlöletet

"A múlt tanulságai: a Roma holokauszt" címmel rendezett konferenciát az Európai Roma Információs Iroda ma Brüsszelben. Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő beszédében a történelem tanulságainak levonását és az európai romastratégia hatékony végrehajtását sürgette, valamint üdvözölte, hogy a német kormány emlékművet állított a roma holokauszt áldozatainak

Az Európai Bizottsággal és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottsággal közösen szervezett egész napos konferenciát a Roma holokausztról a brüsszeli Európai Roma Információs Iroda. "A múlt tanulságai: a Roma holokauszt" című rendezvényen elhangzott beszédében Járóka Lívia hangsúlyozta, hogy nem elég csupán tisztelettel adózni az áldozatok emlékének, de újra és újra ki kell mondani, hogy el kell utasítani a gyűlöletet. Kiemelte, hogy fel kell lépni a szélsőséges nézetek ellen, amelyek azt hirdetik, hogy egyes emberek nem egyenlők a többiekkel, vagy ami még rosszabb, nem is emberek. A néppárti politikus emlékeztetett, hogy ebben a szellemben kezdeményezett írásbeli nyilatkozatot az Európai Parlamentben ez év júniusában, amelyben javasolja, hogy augusztus 2-át nyilvánítsák a Roma Holokauszt Európai Emléknapjává, valamint üdvözölte, hogy a német kormány emlékművet állított a roma áldozatok emlékére Berlinben.

Járóka szerint a magyar uniós elnökség által útnak indított Nemzeti Romaintegrációs Stratégiák Európai Keretrendszere révén az eddigi legnagyobb szabású kezdeményezés indult el a romák társadalmi-gazdasági helyzetének javítására, amely a megfelelő politikai akarat és anyagi források mellett képes lehet kézzelfogható javulást elérni az évtized végéig. "A felnövekvő nemzedékekkel meg kell ismertetni a holokauszt szörnyűségeit, de még fontosabb, hogy kikövezzük számukra az utat egy biztonságos, reményteli és virágzó jövőbe, mert az elhatározások nélküli emlékezés, a tettek nélküli figyelemfelkeltés üres gesztus csupán" – hangsúlyozta beszédében Járóka Lívia.