Tájékoztató kampány az emésztő-szervrendszeri betegségek megelőzésére

A megelőzés és a korai felismerés fontosságáról folytatott megbeszélést Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő Dr. Szegő Lászlóval, az emésztő-szervrendszeri daganatos betegségekkel kapcsolatos érdekvédelemmel foglalkozó Gyógyulj Velünk Egyesület elnökével.

Petru Luhan, román néppárti EP-képviselő meghívására Brüsszelben tartott tanácskozást a 21 ország vastag- és végbélrákban szenvedő betegeit összefogó EuropaColon nemzetközi szervezet. A társaság magyarországi tagszervezetét, a Gyógyulj Velünk Egyesületet Dr. Szegő László, a Corvinus Egyetem matematikus egyetemi docense képviselte, aki megbeszélést folytatott Járóka Líviával fideszes EP-képviselővel egy lehetséges figyelemfelkeltő kampányról a betegség korai felismerése érdekében.

A találkozón Szegő rámutatott, hogy a vastag- és végbélrákos megbetegedés a második leggyakoribb az újonnan diagnosztizált daganatok között és ezek a rákos betegek egyik leggyakoribb halálozási okai, holott a gyomor és bélrendszeri megbetegedések közül talán a legkönnyebben kezelhetőek. "A ciklus elején, 2009-ben a mellrák elleni küzdelemről szóló írásbeli nyilatkozatunk kapcsán is bebizonyosodott, milyen fontos a betegségekkel és azok megelőzésével kapcsolatos tudatosság fokozása" – hívta fel a figyelmet Járóka Lívia.

Járóka és Szegő ezért egyetértettek abban, hogy a korai felismerés érdekében olyan kiterjedt tájékoztató kampányokra van szükség, amelyek felhívják a figyelmet az elsődleges és másodlagos megelőzés szükségességére, valamint arra, hogy az életmód megváltoztatása milyen jelentős mértékben képes csökkenteni a betegség kockázatát. Hangsúlyozták, hogy az információkat a népegészségügyi stratégiáknak is részévé kell tenni, valamint a tagállamoknak az európai minőségbiztosítási irányelveknek megfelelő szűrési programokat kell bevezetniük.