Holisztikus és sértett-központú megközelítés az emberkereskedelem megakadályozására

A prostitúcióról és az emberkereskedelemről szervezett szemináriumot a Közéleti Roma Nők Egyesülete "Ne légy áldozat" címmel ma Budapesten. A rendezvényen felszólaló Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő a roma nők és gyermekek áldozattá válásának körülményeiről, valamint a hatékony bűnmegelőzés fontosságáról beszélt.

A mai napon a Közéleti Roma Nők Egyesülete "Ne légy áldozat" címmel rendezett szemináriumot a prostitúcióról és az emberkereskedelemről. Járóka Lívia, a Fidesz EP-képviselője, az eseményen elhangzott beszédében kiemelte: az elmúlt fél évszázadban Európában jövedelmező üzletté vált a női szexkereskedelem és a szervezett bűnözés, különösen pedig a személy elleni bűncselekmények közvetlen vagy közvetett áldozatainak rendkívül nagy hányada nő. A képviselő emlékeztetett az Európai Roma Jogok Központjának kutatására, amely szerint a régióban több mint 50%-ot tesz ki a romák aránya az emberkereskedelem áldozatai között.

Járóka Lívia szerint az emberkereskedelem elleni fellépést holisztikus és sértett-központú megközelítés alapján kell kialakítani, azaz külön kell megcélozni a lehetséges sértettek különböző csoportjait és a megelőzésre, valamint a sértettek védelmére kell összpontosítani. Beszédében hangsúlyozta, hogy a hatóságoknak minden olyan hirdetést figyelemmel kell kísérniük, amely kapcsolatban állhat az emberkereskedelemmel vagy emberek kizsákmányolásához kötődő szolgáltatások nyújtásával. Rámutatott továbbá, hogy hatékony intézkedéseket kell hozni a megfélemlítés és a megtorlás megelőzésére a teljes névtelenség szavatolása mellett, külön figyelmet fordítva a szervezett bűnözésből kitörni szándékozó nők helyzetére. Járóka Lívia példaként említette az áldozattá váló nőket segítő készenléti ügyeletek felállítását, vagy a figyelemfelkeltő kampányok szervezését civil társadalmi szervezetekkel, romaszervezetekkel, nőszervezetekkel és a médiával együttműködésben.

 

Brüsszel, 2012. február 25.