A magyar elnökség romaügyi szerepét méltatták az EU-intézmények

Ismét hangsúlyozottan méltatta az Európai Unió soros magyar elnökségének szerepét az EU úgynevezett roma keretstratégiájának kidolgozásában Viviane Reding, az Európai Bizottság alapjogi felelőse. A témáról az Európai Parlament brüsszeli épületében rendeztek fórumot kedd este.

Az alapjogi felelős kiemelte a tanácskozáson jelen lévő Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár személyes közreműködését a miniszteri szinten már jóváhagyott tanácsi megállapodás kidolgozásában.

Reding – aki Andor László foglalkoztatási és szociális biztos mellett a romakérdés másik felelőse a brüsszeli bizottságban – úgy fogalmazott: lenyűgözte az is, ahogyan az igazságügyi, szociális és oktatási miniszterek ülésein a tagországok kialakították közös álláspontjukat. Méltatta az elnökség eredményességét a romastratégia EP-jelentéstevője, Járóka Lívia (Fidesz) is.

Az EP első roma képviselője úgy vélte egyúttal, hogy ténylegesen hosszú távon mutatkozik majd meg, sikerrel jártak-e az uniós intézmények a romák társadalmi beilleszkedésére tett erőfeszítésekkel. Balog Zoltán – aki Járóka Líviával közösen a nap folyamán sajtótájékoztatót tartott ugyanerről a témáról – a román EP-képviselők szervezte tanácskozás résztvevőinek ismertette az uniós miniszteri üléseken elért kompromisszumokat, a keretstratégia tartalmát, valamint a magyar terveket, beleértve a kormány és a roma önkormányzat között a múlt héten aláírt keretmegállapodást. Megerősítette, hogy a stratégiát véglegesen az uniós állam- és kormányfők egy hónap múlva esedékes találkozóján hagyják jóvá.

A nemzeti programokkal kapcsolatban Balog Zoltán ismét nagyon fontosnak mondta, hogy a romák képviselőit a kidolgozás és a végrehajtás szintjén is bevonják a munkába.