Roma Szabadegyetem a Fertő-parton

Ezen a héten tartják a fertőrákosi Fertő-tavi vízitelepen a Járóka Lívia európai parlamenti képviselő által kezdeményezett Roma Szabadegyetemet. Az egyhetes program során különböző szakterületeket képviselő fiatal diplomások vitatják meg a hazai romacsoportok helyzetét és az őket érintő szakpolitikai kérdéseket, a képzés végén pedig várhatóan konkrét határozati javaslatokat is megfogalmaznak majd.

Az Európai Néppárt magyar képviselőcsoportja által támogatott program keretében a Roma Szakkollégium, a Romaversitas Alapítvány és a Gandhi Gimnázium hallgatói, illetve friss diplomás, a közösségi munkában jártas szakemberek vitatják meg a magyarországi és európai romák helyzetét, valamint a kapcsolódó szakpolitikák kívánatos irányait.

Az előadások elméleti és nagyon gyakorlati kérdéseket is érintenek, többek között, a romapolitikával kapcsolatos emberi jogi, antidiszkriminációs és gazdasági szempontok kérdéskörét, a romák lakhatási és egészségügyi helyzetét, valamint a nők jogainak érvényesülését. A romák munkaerőpiaci helyzete, a foglalkoztatáspolitika irányai is a megvitatott kérdések között szerepelt, továbbá az oktatási helyzet és az oktatáspolitikai irányai, konkrétan a kora gyermekkor, az általános iskola, a szakképzés, a felnőttoktatás, önkéntesség kérdéskörei, amelyek között a deszegregáció és az integrált állami oktatás dilemmái is szerepelnek. A közép- és felsőfokú oktatás és a roma értelmiség szerepe szintén szóba kerül majd a munkacsoportokban és a plenáris ülések alatt egyaránt.

Délelőttönként az egyes szakterületek elismert szakértői, valamint országgyűlési képviselők és önkormányzati vezetők tartanak előadásokat a hallgatóknak, majd a javaslatok megvitatása és kidolgozása tematikus munkacsoportokban zajlik a délután folyamán, amelyet esténként közös vita követ. A program céljai között szerepel egy konkrét szakmai javaslatokat felvonultató ajánláscsomag kidolgozása is.

A szabadegyetem meghívott előadói között volt Farkas Flórián országgyűlési képviselő, Kamarás István történész-politológus, Balog Zoltán, az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának elnöke, továbbá a zárónapon Monica Rossi, a Római Egyetem kutatója is előadást tart a több mint 30 résztvevőnek.

 

Képek megtekintése itt: http://www.jarokalivia.hu/hu/foto/15/