„Európáról és Magyarországról”

2009. május 26. - "Európáról és Magyarországról" tartott közös sajtótájékoztatót és lakossági fórumot Járóka Lívia néppárti EP-képviselő, valamint Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője.

A Liszt Ferenc Kulturális Központ Petőfi termében tartott rendezvényen Járóka Lívia az Európai Roma Stratégia kidolgozását nevezte a 2009-2014-es európai parlamenti ciklus legfontosabb feladatának és hangsúlyozta, hogy a stratégiának olyan komplex fejlesztési programok révén kell megvalósulnia, amelyek lehetővé teszik a tűzoltásszerű, azonnali beavatkozást a súlyos strukturális hátrányokkal küszködő, „gettósodó” térségekben. A képviselőnő szerint az összeurópai cselekvési tervnek rövidtávon meg kell akadályoznia a mélyszegénység generációkon átívelő újratermelődését, középtávon pedig ki kell egyenlíteni a hátrányos helyzetű kistérségek regionális lemaradását. „A hosszú távú cél az, hogy a ma még kilátástalan, mélyszegény tömegek egyenjogú és adófizető magyar állampolgárok lehessenek” – fogalmazott Járóka.
 
A sajtótájékoztatót követő lakossági fórumon a képviselőnő elmondta a hallgatóságnak, hogy Sopron városa többször is az európai figyelem középpontjába került. Járóka példaként említette a kishatárforgalom akadályozása elleni közös fellépését Szájer Józseffel, a Fidesz EP-delegációjának vezetőjével, amikor szimbolikusan letakartak egy „behajtani tilos” táblát, a határok nélküli Európa melletti demonstrációként. A képviselőnő elmondása szerint nagyon örült, hogy az „Értékek Uniója a 21. századra” című népszerűsítő filmben hangsúlyos szerepet kap Sopron városa. A filmben az Európai Néppárt a soproni képviselőnő személyén keresztül mutatja be értékeit és terveit, és a Páneurópai piknik, a határáttörés és maga a „Hűség Városa” is, mint az európai egység szimbólumai jelennek meg.
 
A Fidesz és a KDNP közös európai parlamenti választási listáján Járóka Lívia a hetedik, Firtl Mátyás pedig a harminchetedik helyen indul.