2010: a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve

Az Európai Parlament támogatta, hogy 2010-et az EU szentelje a szegénység és a kirekesztés elleni harcnak és 635-29-16 arányban megszavazta Marie Panaiotopoulos-Cassiotou görög néppárti képviselő jelentését. Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ képviselője írásos hozzászólásában támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

A Bizottság a 2005–2010-es szociális menetrendjében azt javasolta, hogy 2010 legyen a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve. Az erre az eseménysorozatra szánt 17 millió euró az eddigi legnagyobb összeg, amelyet európai évek megrendezésére szántak.

 

Az európai év célja, hogy „a szegénység megszüntetésében játszott kiemelt szerepe révén megerősítse az unió szolidaritás, társadalmi igazságosság és az erősebb társadalmi összetartás megteremtése iránti elkötelezettségét, összhangot teremtsen az unió átfogó célkitűzései között, és növelje azok támogatottságát” – áll a jelentés indokolásában. Az eseménysorozatnak továbbá „fel kell hívnia a nyilvánosság figyelmét az európai szegénység és társadalmi kirekesztés tényére, és közvetítenie kell azt az üzenetet, hogy a szegénység és a társadalmi kirekesztés a társadalmi és a gazdasági fejlődést is veszélyezteti”.

 

Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselőnője írásos hopzzászólásában elmondta:

 

A 2000-es lisszaboni ülés óta az Európai Unió egyik alapvető célja a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem. Teljes mértékben támogatom a kezdeményezést, hogy a 2010-es évet ennek a fontos célkitűzésnek szenteljük, hiszen a nyomorban élő emberek száma egyre nő Európában.

 

A szakmailag jól előkészített és objektíven ellenőrzött nemzeti cselekvési tervek jelenthetik a pillérjeit ennek a küzdelemnek, az uniós intézményeknek pedig hosszú távú terveket és részletes programokat kell kidolgozniuk az érintettek bevonásával, illetve rá kell szorítaniuk a tagállamokat a már elfogadott jogszabályok betartására és végrehajtására, különösen az esélyegyenlőség és a befogadó társadalom kialakítása terén.

 

A nyomor és kirekesztés elleni közös fellépés csak a jelenlegi partikuláris kezdeményezések lehető legszélesebb összekapcsolásával lehet sikeres, a helyi, regionális, nemzeti és közösségi szintek együttműködése és feladatmegosztása révén. Éppen ebben az összehangolásban, a többdimenziós szakpolitikai kezdeményezések közötti egyensúly megteremtésében, illetve a legkiszolgáltatottabb csoportok javára szolgáló célzott programok tervezésében jelenthet nagy előrelépést egy ilyen tematikus időszak.

 

Egy év alatt nem fogjuk felszámolni sem a szegénységet, sem a társadalmi kirekesztést, de egy kellően előkészített program ráirányíthatja a nemzeti és nemzetközi döntéshozók figyelmét a problémákra és megadhatja a kezdőlökést egy átfogó cselekvési program elindításához, így 2010 nem csak szavakban, de tettekben is a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem éve lehet.