„A nyomornak és az emberkereskedelemnek közös gyökerei vannak”

A gyermekekkel és nőkkel szembeni erőszakról rendezett konferenciát az Európai Parlament Magyar Néppárti Delegációja a Szabad Európa Vitanapok keretében. Járóka Lívia néppárti képviselőnő, a rendezvény egyik házigazdája szerint a romák különösen sebezhetők az emberkereskedelemmel szemben.

Az emberkereskedelemről, illetve a gyermekekkel és nőkkel szembeni erőszakról tartott rendezvényével zárta idei konferenciasorozatát a „Szabad Európa Vitanapok”. A Magyar Országgyűlés Képviselői Irodaházában tartott megbeszélésen a téma számos hazai szakértője fejtette ki véleményét. 

Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselőnője és a rendezvény egyik házigazdája elmondta, hogy a romák különösen sebezhetőek az emberkereskedelem jelenségével szemben: egyrészt a kisebbségekkel szemben megnyilvánuló társadalmi kirekesztés, másrészt az emberkereskedelem elleni kezdeményezések gyengesége miatt. Járóka szerint az emberkereskedelem áldozataival kapcsolatos adatokat szükséges lenne etnikai származás szerinti bontásban is bemutatni, az áldozatok jobb azonosítása és a hatékonyabb segítségnyújtás végett. A képviselőnő rámutatott, hogy a roma közösségeket érintő számos negatív tendencia, az alacsony képzettség, a mélyszegénység, a társadalom peremére sodródás és a többség részéről jelentkező hátrányos megkülönböztetés mind emelik a veszélyét annak, hogy a romák (különösen a gyermekek és nők) emberkereskedelem áldozataivá váljanak. „A nyomornak és az emberkereskedelemnek közös gyökerei vannak” – hangsúlyozta a képviselőnő.

 

A rendezvényen felszólalt Bauer Edit szlovákiai magyar képviselő és Balog Zoltán, az országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke is. A konferenciát dr. Martonyi János, a Szabad Európa Központ elnöke, Magyarország volt külügyminisztere zárta.