Egészségügyi vonatkozások roma vonatkozásokkal

Az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) 1948. április 7-én hozták létre. Az ENSZ szakosított intézményének célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása. A szervezet „születésnapja”, az egészségügyi világnap alkalmából csütörtökön állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament (EP). Járóka Lívia az április 8-ai nemzetközi roma nap alkalmával az európai kisebbség egészségügyi helyzetére hívta fel a figyelmet.

   
 
 
Járóka Lívia – Európai Parlament képviselője
 
 
A „roma népességnek fiatal a korösszetétele, magas a termékenysége és magas a halandósága. A többségi társadalomhoz képest tíz évvel élnek kevesebbet az európai romák” – mondta a néppárti képviselőnő, majd hozzátette: a romák körében a tbc-sek és szívbetegek aránya tíz-, illetve tizenötszöröse a nem roma népesség átlagának.
 
 
 
A poltikus szerint ennek egyik oka az „egészségügy területén tapasztalható megkülönböztetés”. Járóka feltette a kérdést: vajon mennyire készítik fel az egészségügyi dolgozókat, hogy megkülönböztetés nélkül lássák el betegeiket? A képviselő kijelentette, a romákkal foglalkozó, tavaly elfogadott EP-állásfoglalás óta „sem az Európai Bizottság, sem a tagállamok kormányai nem tettek lépéseket sem az egészségügyben, sem a romákat sújtó munkanélküliség, gazdasági, lakhatási, oktatási kirekesztés területén”.
 
 
 
Járóka Lívia arra kérte a bizottságot „adjon ki egy zöld könyvet az európai romák tarthatatlan helyzetének, ezen belül az egészségügyben tapasztalható kirekesztettség és a minőségileg sokkal rosszabb egészségügyi ellátás európai szintű megreformálása érdekében”.