Nemzetközi nőnap az Európai Parlamentben

A Nemzetközi Nőnap alkalmából március 8-án Brüsszelben az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának szervezésében megrendezésre került "Az Európai Unió és a nők szerepe. Nők építik Európa jövőjét" elnevezésű konferencia.

A rendezvény elemezte az elmúlt ötven év eredményeit a nemi esélyegyenlőség területén, azért hogy új célokat fogalmazzon meg a nők és a férfiak közötti egyenlőség elvének legteljesebb kiterjesztése érdekében. Járóka Lívia néppárti képviselő elismerően nyilatkozott a konferencia tudományos színvonaláról, és üdvözölte, hogy azon nemzetközileg elismert szakemberek tartottak előadást a témában.

Járóka Lívia a találkozó után elmondta: ˝Az ilyen jellegű konferenciák azért fontosak, mivel teret engednek egy hatékony párbeszéd kialakításának különböző civil szervezetek képviselői, akadémiai intézmények kutatói és politikai szereplők között.  A tanácskozás kitűnő alkalmat adott arra , hogy a legújabb tudományos kutatási eredményekről, valamint a civil szervezetek tapasztalatairól tájékozódjanak a képviselők. Valós érdekérvényesítés folyamata ezen információk nélkül szinte lehetetlen lenne.˝

A szeminárium vizsgálta a Lisszaboni Stratégiával összhangban a nők munkaerő-piaci részvételének változásait, a demográfiai változások nőkre vonatkozó hatásait, és a bevándorló nők integrációs problémáit. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy annak ellenére, hogy az esélyegyenlőség a közösségi jog egyik alapelve, az Európai Unió tagállamainak komoly lemaradásai vannak a jogharmonizáció, és a valós jogérvényesítés területén.

További inforációk:

Járóka Lívia:+32 228 45218