Az EP és az UEFA összefogása a rasszizmus ellen

Az Európai Parlamentben került megrendezésre az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség) rasszizmus elleni szervezetének (FARE-Football Against Racism in Europe) nyilvános meghallgatása, ˝Leszerelni a rasszizmust az európai labdarúgásban˝ címmel. A meghallgatáson Járóka Lívia fideszes képviselő, a futball lelátókon tapasztalható romaellenességre hívta fel a figyelmet.

A meghallgatáson neves labdarúgók Paul Elliot (Celtic, Chelsea, AS Barii) és Yves Eigenrauch ( FC Schalke 04) is  részt vettek,  akik saját játékosi tapasztalataikról és  a rasszizmus elleni harc részeként végzett  munkáról számoltak be.

 

˝A rasszista jellegű megmozdulások egyaránt felfedezhetőek, mint nyugat, mint közép-kelet Európában. Míg a nyugati meccseken a fekete bőrű játékosok a célpontjai a szurkolótábor egy részének, addig Magyarországon és környéken a cigányozás és zsidózás vált megszokottá a labdarugó mérkőzéseken.˝

 

Járóka így folyatta: ˝Nagyon fontosnak tartom az Európai Parlament írásbeli nyilatkozatát a futballpályákon erősödő rasszizmus elleni küzdelemről. A nyilatkozat pontjai, elismerve az Európa-szerte történt súlyos incidenseket, felhívják a figyelmet minden olyan teendőre, ami segítené a munkát a rasszista megmozdulások megakadályozása érdekében.” Ilyen a futballban prominens szerepet játszó minden személy felszólítása arra, hogy rendszeresen szólaljon fel a rasszizmussal szemben; a nemzeti labdarugó szövetségeket, ligákat, klubokat, játékos-szakszervezeteket és szurkolói csoportok felhívása, az UEFA tízpontos akció tervének alkalmazására.

 

A nyilatkozat továbbá  arra hívja fel  a versenyszervezőket  , hogy biztosítsák , hogy a bíróknak súlyos rasszista rendzavarás esetén, lehetőségük legyen a játék félbeszakítására és olyan sportbeli szankciók bevezetésére, ami olyan klubokat szövetségeket céloz meg amelyeknek, szurkolói illetve játékosai súlyos rasszista vétségeket követnek el. A képviselő asszony kitért a múlt heti MTK-Újpest  mérkőzésen történt incidensre, ami  nagy vízhangokat keltett a nemzetközi sajtóban és kihangsúlyozta , hogy  az ilyen jellegű botrányok megelőzésére konkrét normatív  eljárásokra van szükség, és mindenekelőtt a focisták, játékvezetők, edzők  közreműködésére az akcióterv megvalósításában.

 

 

˝Annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű rétegekből minél több tehetségnek legyen lehetősége bebizonyítani magát az UEFA-val társulva egy Foci utánpótlási iskolát, tervezzünk megnyitni a következő évben. A foci suli aktív részévé válna az UEFA rasszizmust megelőző munkájának.˝- mondta el Járóka.

 

További információk:

Járóka Lívia:+32 228 45218