Jelentés készül a roma nők helyzetéről

Járóka Lívia fideszes néppárti képviselőnő kezdeményezésére 2005 november 23-án rendezték meg az Európai Parlament Női Jogi és Esélyegyenlőségi Bizottságában az európai roma nők helyzetéről szóló nyilvános közmeghallgatást.

Ez volt az első, romákkal foglakozó hivatalos bizottsági ülés az Európai Parlament történetében. A közmeghallgatás alapját képezi Járóka Lívia néppárti képviselő a roma nők helyzetéről szóló, várhatóan májusban a parlament elé kerülő jelentésének.

A közmeghallgatáson a legnevesebb nemzetközi roma szakértők és az európai roma mozgalom női vezetői tartanak beszámolót az Európa Tanács, Nyitott Társadalmi Intézet (OSI), a Nemzetközi Roma Nő Hálózat képviseletében. Az előadások a roma nők előítéletektől és többszörös strukturális kirekesztéstől sújtott helyzetét térképezték fel Közép-, Kelet- valamint Nyugat-Európában, kiemelt tekintettel a gazdasági és oktatási kérdésekre. A közmeghallgatáson Járóka Lívia mellett felszólalt Luisella Pavan-Woolfe az Európai Bizottság Foglalkozatási és Szociális főigazgatója és Anna Zaborska, az EP Női Jogi Bizottság elnöke. A közmeghallgatáson a nemzetközi és hazai roma nőszervezetek képviselői, ezenkívül a Fidesz nőtagozatának elnöke is részt vett.

„Ez a közmeghallgatás annak a folyamatnak egy fontos állomása, amelynek az a célja, hogy az Európai Bizottság közeljövőben kiadásra kerülő a romák helyzetéről szóló Zöld könyvének – a tavaly áprilisban elfogadott Roma Jelentéshez hasonlóan – az általam szövegezett roma nők helyzetéről szóló jelentés is szakmai alapdokumentuma legyen˝ – mondta el Járóka.

„Az Európai Bizottság roma integrációjának alapvető eleme kell legyen, hogy a romákat érintő kérdések teljesen beépüljenek az EU által prioritásként kezelt szociális, foglalkoztatási, oktatási, lakhatási és egészségügyi területekre. Ugyanígy a roma nők ügye is fontos elemévé kell váljon az EU női esélyegyenlőséget elősegítő politikájának. A romák kérdése hivatalosan is az EU prioritásai között kell szerepeljen, de leginkább arra van szükség, hogy ennek a hatása rövid távon valóban érezhető legyen a roma emberek

Hamarosan olvashatják interjúnkat Járóka Líviával, akinek nevéhez ez a kivételes kezdeményezés fűződik.

www.eppfrakcio.hu

További információk:

Járóka Lívia:+32 228 45218