Sokszínűség és valóság, valóság és tények

A Foglalkoztatási és Szociális Főigazgatóság szervezésében megnyitásra került az európai romák életét bemutató "Sokszínűség és valóság" című fotókiállítás Brüsszelben. (RomNet)

Járóka Lívia magyar néppárti képviselő megnyitó beszédében elmondta: a romák valóságos integrációjával kapcsolatos folyamatot jelentősen segítené az Európai Parlament és az Európai Bizottság munkájának még jobb összehangolása.

Járóka képviselőnő beszédében üdvözölte az Európai Bizottság elkötelezett, a társadalmi kirekesztés megszűntetéséért végzett tevékenységét, de egyúttal megjegyezte: „A végrehajtott programokról, azok eredményeiről, hatásáról és programok környezetéről szóló információk módszeres beszerzése és dokumentálása legalább annyira fontos, mint a program maga.” Éppen ezért az újabb stratégiai tervek elkészítésénél az ellenőrző értékelő jelentések komolyabb figyelembe vétele, és azok valóságos hasznosítása rendkívül fontos – állapította meg a képviselőnő.

„Segíteni kell a romák munkához jutását, a különböző forrásokhoz, jogokhoz, javakhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférésüket, hogy elkerüljük a társadalmi kirekesztődés veszélyét” – mondta el Járóka Lívia.

Ahhoz, hogy az Európai Unió tagállamai valóban közelebb jussanak a Lisszabonban meghatározott célokhoz, a romák valós integrációját is meg kell oldani – figyelembe véve azokat a tényeket, hogy Európában 10-15 millió roma él, és hogy a munkaképes romák hetven-nyolcvan százaléka hosszútávon munkanélküli – tette hozzá a képviselőnő.

További információk:

Járóka Lívia:+32 228 45218