Levél a cseh egészségügyi miniszterhez

Járóka Lívia néppárti képviselő levélben fordult a cseh egészségügyi miniszterhez, Milada Emmerova asszonyhoz, kérve, hogy nevezzen ki független külföldi szakértőket a roma nőket érintő kényszer-sterilizációs ügyek kivizsgálására.

Járóka Lívia megemlíti a levélben, hogy számos olyan esetről szerzett tudomást, amikor civil szervezetek jogorvoslást kértek a roma nők ezen problémájára, de az Egészségügyi Minisztériumtól nem kaptak választ. Vladimir Spidla, a foglalkoztatásért, szociális politikáért és esélyegyenlőségért felelős európai biztos tavaly október 11-én a képviselőnővel való találkozójának alkalmával megígérte, hogy független külföldi szakértők fognak fellépni az ügyben.

Járóka Lívia képviselőasszony levelében utal olyan európai parlamenti határozatokra, amelyek ezzel a kérdéssel foglakoznak. Az első ilyen az ENSZ nőkről szóló 4. világkonferenciájának nyomán született „Peking+10” cselekvési programra vonatkozó határozat. Ebben a határozatban az Európai Parlament felhívta a kényszer-sterilizáció kérdésében érintett tagállamokat, hogy a jogérvényesítést irányítsák a gyakorlat megszüntetésére. A legújabb határozat az Európai Parlament által 2005. április 28-án megszavazott „A romák helyzetéről az Európai Unióban” című határozat, amely ugyancsak érinti a roma nők hátrányos megkülönböztetését az egészségügyben: elkülönített szobában való elhelyezésüket a szülészeteken, valamint a hiányosan informált, illetve szándékosan félrevezetett nők sterilizációját.

Járóka Lívia kérte a cseh miniszter asszonyt, hogy válaszoljon levelére és – az európai uniós átláthatóság elvének megfelelve – adjon információkat a kérdésről.

Forrás: EPP-ED Sajtóosztály

További információk:

Járóka Lívia:+32 228 45218