Roma kitűző az euroképviselőknek

Az eget jelképező kék és a földet szimbolizáló zöld sáv egy vörös kereket fog közre a romák nemzetközi zászlóján – s ez a héten az Európai Parlament (EP) számos képviselőjének ruháján is látható.

A fideszes Járóka Lívia – az EP első roma tagja – osztotta ki 731 képviselőtársának, valamint az Országgyűlés fideszes tagjainak a zászlót ábrázoló kitűzőt.
– A II. világháború végén, április 8-án szabadultak ki az auschwitzi koncentrációs táborból a népirtást túlélő romák. 1971-ben pedig ezen a napon ülésezett először a Roma Világkongresszus, amelyen a romák zászlaját, himnuszát elfogadták. Április 8-át a romák nemzetközi napjává nyilvánították – nyilatkozta Járóka Lívia.
Mohácsi Viktória (SZDSZ), az EP másik roma képviselője előzőleg kezdeményezte, hogy az EP fogadja el ezt európai roma napnak is. A parlament április végén dönthet erről, az első hivatalos ünnepnap tehát a jövő év április 8-a lehet.
Szőcs László
Brüsszeli tudósítónk jelentése