Megtartotta első ülését az Európai Néppárt roma-integrációs munkacsoportja

Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnökének vezetésével Brüsszelben kedden megtartotta első ülését a romák integrációjával foglalkozó európai néppárti munkacsoport.

A testület létrehozását maga Orbán kezdeményezte, abból kiindulva, hogy az Európai Unió kibővítésével a romák váltak az EU legnagyobb kisebbségévé, s e kérdéssel európai szinten is foglalkozni kell. A munkacsoportot Orbán Viktor vezeti, a koordinátori szerepet pedig a Fidesz színeiben európai parlamenti (EP) képviselőséget szerzett Járóka Lívia látja el, aki egészen a közelmúltig az EP egyetlen roma tagja volt.

 

Orbán és Járóka közös brüsszeli sajtóértekezletükön hangsúlyozták: a munkát egy évesre tervezik, s az a cél, hogy konkrét terveket dolgozzanak ki arra, miként lehetne az EU-bizottság adta kereteken belül, a meglévő programok, pénzeszközök jobb felhasználásával segíteni a romák helyzetének javítását.

 

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a romák nem pusztán az Európai Unió legnagyobb kisebbségévé váltak a bővüléssel (létszámuk a különböző becslések alapján 7-9 millió az EU-n belül, azaz szerinte több, mint Svédország lakossága), hanem a legszegényebb és a leggyorsabban növekvő népcsoportot is alkotják. Integrálódásuk segítése nem csak az egyes államok feladata, hanem összeurópai téma. Orbán – aki az Európai Néppárt (EPP) egyik alelnöke – elmondta, hogy 2001 és 2003 között az Európai Unió a PHARE-program keretében 77 millió eurót költött a romák helyzetének segítésére, de a roma közösségek nem nagyon érzékelik ennek a hatásait.

 A csoport munkájával azt akarják elérni, hogy csökkenjen a különbség e komoly ráfordítás, s az alacsony megtérülés között: megértsék, hogy miért nem hoztak igazi változásokat ezek a pénzek, s hogyan lehetne hatékonyabban elkölteni az EU-tól megszerezhető támogatásokat. Mint hozzátette, szeretné, ha az EPP – ez a kereszténydemokrata, konzervatív pártokat tömörítő európai pártszövetség – 2005 májusában egy nemzetközi konferencián vitatná meg a témát, lehetőleg Budapesten.

 

További információk:

Járóka Lívia:+32 228 45218