Kemény magyar kérdészápor két biztosjelöltnek

Brüsszelben folytatódott az Európai Unió újonnan kijelölt biztosainak meghallgatása. A keddi alkalommal a magyar euroképviselők is aktív szerepet játszottak.

A magyar európai parlamenti képviselők szerint az új Európai Bizottság leendő bel- és igazságügyi, illetve bővítési felelőse tisztában van a nemzeti kisebbségi problémák súlyával. A fideszes Gál Kinga és a szocialista Tabajdi Csaba egyaránt rendkívül pozitívan értékelte Olli Rhen finn bővítési biztosjelölt meghallgatását. A politikus megígérte, hogy a Romániával zajló csatlakozási tárgyalásokon fontos téma lesz a magyar kisebbség ügye.

 

Az olasz Rocco Buttiglione szerint több ország még nem hajlandó elismerni a kisebbségek kollektív jogait, pedig szerinte ez lenne a helyes irány, igaz, diplomatikusan egyetlen tagországot, vagy jelölt államot sem nevezett meg. Gál Kinga értékelése szerint hosszú távon optimizmusra ad okot, hogy mi már a Brüsszeli Bizottságon belül is van két, a nemzeti kisebbségi, sőt a roma kérdésre is fogékony biztos, eddig ugyanis nem ez volt a helyzet. Buttiglione Járóka Lívia fideszes képviselő kérdése kapcsán például azt mondta: Európának történelmi adóssága van a romákkal szemben.

 

Kritikusan ítélte meg viszont Lévai Katalin szocialista képviselő Buttiglione kijelentéseit a nők társadalmi státusát, és a homoszexuálisokat illetően. Az olasz biztosjelölt mindkét kérdésben markánsan konzervatív álláspontot képviselt a keddi meghallgatáson.

 

További információk:

Járóka Lívia:+32 228 45218