Bizottságok

Európai Stratégiai Beruházási Alap 2020-ig

2017. 12. 13.

Jó hír Magyarországnak!

Az Európai Parlament a keddi plenáris ülésén meggyőző, közel 78%-os többséggel elfogadtuk az ECON és a BUDG Bizottságok közös előterjesztését az Európai Stratégiai Beruházási Alap időtartamának 2020-ig történő meghosszabbításáról és pénzügyi keretének kibővítéséről.
Maga az Alap az európai gazdaságoknak a 2008-as pénzügyi és gazdasági válságot követő talpra állásban játszik kitüntetett szerepet, főleg olyan nagy kockázatú befektetések pénzügyi és garanciális támogatásával, melyek normál esetben meghaladják a hitelező pénzintézetek pénzügyi kockázatvállalását (infrastrukturális beruházások, digitális technológia elterjesztése, szociális gazdaság, stb.).
A 2015. óta fennálló Alap számunkra kedvező módosításai már jobban figyelembe vették a volt keleti blokk országainak gazdaságfejlettségi eltéréseit a korábban csatlakozott országokétól. Így a már eddig is sikeres Alap hazánk számára – amennyiben okosan tudunk élni az általa nyújtott lehetőségekkel – további beruházásokat tud generálni, emelve a foglalkoztatottságot, és hozzájárulhat a GDP-növekedés fenntartásához.