Roma integráció: bátrabb fellépést sürget Járóka Lívia

A politikus a tagállamok szigorúbb elszámoltatását kéri az Európai Bizottságtól.

Az Európai Parlament egyetlen roma származású, fideszes képviselője magyar újságíróknak szerdán kifejtette: bár minden országnak kötelező évente jelentést tennie az eredményekről, a megvalósítás terén "döcögés van", ezért arra kéri az európai bizottságot, hogy bátrabban lépjen fel, és nagyon keményen ítélje el a nem teljesítő tagállamokat. Járóka szerint a tagállami akciótervek egy szót sem ejtenek például a kassai vagy a görög nagyvárosok melletti cigánytelepeken uralkodó állapotokról, ahol azonnali cselekvésre lenne szükség. Járóka Lívia csütörtökön egy képviselőtársával Horvátországba, majd azt követően Magyarországra utazik tényfeltáró misszióra.

A képviselője arra is rámutatott, hogy a bizottság szigorúbban ellenőrizhetné, hogy hova tűnik el például az a pénz, amelynek a cigányság felzárkóztatását kellene szolgálnia, mégsem jut el azokhoz, akikhez kellene. "Miért nem jut oda? Miért nem ítélik el ezeket a tagállamokat? Miért nem keresik meg azokat a civil szervezeteket, amelyek nem megfelelően használják fel a pénzt?" – sorolta a kérdéseket a politikus, aki az igazságügyi eredménytáblához hasonlóan azt is elképzelhetőnek tartaná, hogy létrejöjjön egy roma integrációs eredménytábla, amelyen mérhető lenne, hogy melyik tagállam hogyan teljesítette a roma integrációs célokat.

"A helyi civil szervezetek nincsenek a képben, hanem olyan eddig is már ismert, ebből jól megélő civil szervezetek vannak – nem is romák általában – amelyek eddig is csak a pénzt költötték, de semmiféle eredményt nem tudtak felmutatni" – fogalmazta meg bírálatát az képviselő, felidézve, hogy az Európai Bizottság már 2010-ben megállapította, hogy a roma integrációra szánt eurómillióknak mindössze 10-12 százaléka ér célba. A politikus az uniós roma stratégia eredményeként azt emelte ki, hogy ezáltal a tagállamok tudnak egymástól tanulni, át tudják venni egymás bevált módszereit és gyakorlatait. Magyarországon például már készült lista azokról a civil szervezetekről, amelyek nem teljesítették vállalásaikat – hangsúlyozta.

A fideszes politikus a roma közösségek problémáinak megoldására komplex megoldásokat, összetett stratégiákat sürgetett a tagállamok részéről. Munkahelyeket teremtő vállalkozók, a családokat megszólító szakemberek, megfelelő oktatás, bérlakásprogram, tömbrehabilitáció – sorolta a komplex megközelítés példáit a magyar EP-képviselő. "Ezek a telepek nem fognak az egyik napról a másikra megszűnni" – szögezte le Járóka, aki szerint a munkahelyteremtés révén a gazdaságfejlesztés és az agrárberuházások is segíthetik a roma közösségek integrációját. A politikus a probléma összetettségét érzékeltetendő elmondta, hogy a romák körében kétszer annyi a daganatos megbetegedés, a roma nők pedig jóval nagyobb eséllyel válnak bűncselekmények, emberkereskedők vagy családon belüli erőszak áldozatává, mint a nem romák. Az EP illetékes bizottságai szerdán közmeghallgatást is tartottak a romák, különösen a roma nők társadalmi beilleszkedésének témájában.

Forrás: Hiradó.hu