Esélyegyenlőség

Roma Holokauszt

Roma Holokauszt

2013. 08. 02.

A második világháború során romák százezrei haltak erőszakos halált, sokakat közülük pedig megsemmisítő táborokban gyilkoltak meg. Csupán egyetlen napon, 1944. augusztus 2-án, több mint négyezer romát végeztek ki az auschwitz-birkenaui haláltáborban, ezért a Cigány Világszövetség 1972-ben elfogadott javaslata értelmében világszerte ezen a napon emlékeznek meg az áldozatokról.
 
Tavaly, az emléknappal összefüggésben Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő írásbeli nyilatkozatot kezdeményezett az Európai Parlamentben, hogy augusztus 2-át az Európai Unió hivatalosan is nyilvánítsa a roma holokauszt áldozatainak európai emléknapjává. A képviselő szerint ezen a napon – amelynek szomorú aktualitást ad, hogy Magyarországon ez a kislétai gyilkosság évfordulója és egyben a romagyilkosságok emléknapja is – közös kötelességünk hitet tenni a gyűlölet elutasítása mellett, megismerni és feltárni a múltat, valamint megőrizni az áldozatok emlékét. Járóka szerint a romák szenvedéseinek őszinte és tudományos igényű feldolgozása elősegítheti az európai nemzetek közötti szolidaritást és közvetve a romák társadalmi befogadásához is hozzájárulhat, amelynek egyik akadályát éppen a romákkal és történelmükkel kapcsolatos ismeretek hiánya képezi.
 
Járóka Lívia emlékeztetett, hogy a Nemzeti Romaintegrációs Stratégiák Európai Keretrendszere – amelyet a magyar uniós elnökség indított útnak – az eddigi legnagyobb szabású kezdeményezés a romák társadalmi-gazdasági helyzetének javítására, amely a megfelelő politikai akarat és anyagi források mellett képes lehet kézzelfogható javulást elérni az évtized végéig.