Járóka Lívia lett az Év Képviselője

Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő nyerte meg az idei „Év Képviselője” díjat az igazságosság és alapvető jogok kategóriában.

A Parlament Magazin szervezésében évente kerül megrendezésre az „Év Képviselője” megmérettetés. Kimagasló munkájuk alapján a 754 fős Európai Parlamentben 17+1 szakpolitikai területen minden évben 3-3 EP-képviselőt jelölnek a díjra. A jelöltekre az Európa Parlament képviselői szavazhatnak. Járóka Líviával szemben, aki az igazságosság és alapvető jogok kategóriájában nyert, az a baloldali Rui Tavares maradt alul, akinek Magyarországról szóló elfogult jelentéséről jövő héten szavaz az Európai Parlament. A verseny nyerteseinek kihirdetésére és díjátadó ünnepségre tegnap este került sor a brüsszeli Concert Noble központban.

Járóka Lívia, a díj elnyerése kapcsán kijelentette:„Több mint fél évszázaddal ezelőtt azért jött létre az Európai Unió, hogy a jólét és haladás térsége legyen. Mintegy nyolcvanmillió európai polgár, és köztük több mint tízmillió roma számára azonban a szegénység és kirekesztés mindennapi tapasztalat. Romaként és EP-képviselőként 2004 óta ezért az a küldetésem, hogy az uniós politika napirendjén tartsam a romák és szegények sorsát, és meggyőzzem a döntéshozókat, hogy a társadalmi kirekesztéssel küzdők integrációja nemcsak az egyik legsürgetőbb kihívás, de egyben az egyik legígéretesebb lehetőség is elöregedő társadalmaink számára. E vállalkozás sikeréhez olyan közös és komplex stratégiára van szükség, amely európai parlamenti jelentésem alapján, és a magyar uniós elnökség támogatásának köszönhetően végül 2011-ben útnak indult. A stratégia céljait azonban csak az összes érdekelt fél tartós, erőteljes és közös erőfeszítése révén érhetjük el és ebben a szellemben nyújtottam be az őszre tervezett újabb jelentésem munkadokumentumát, amellyel a keretstratégia hiányosságaira, valamint a roma nők tarthatatlan helyzetére kívánom felhívni a figyelmet.”