Az emberkereskedelem gyermekkorú áldozatainak védelmét sürgette Járóka

A kísérő nélküli kiskorúak helyzetéről és a fiatalok munkanélküliségének kezeléséről folytatott vitát az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága. Járóka Lívia, a szakbizottság alelnöke felszólalásaiban az emberkereskedelem áldozatává váló gyermekek védelmét és a munkahelyi képzés kiterjesztését sürgette.

Az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának mai ülésén mutatta be "A nemi dimenzió iránt érzékeny parlamentek: a helyes gyakorlatok átfogó áttekintése” című tanulmányát Kareen Jabre, a Parlamentközi Unió képviselője. A szakbizottság alelnökének, Járóka Líviának kérdésére válaszul a felszólaló kiemelte: az Európai Parlament előkelő helyen található ebben a rangsorban, hiszen nem csupán a képviselők és a személyzeti dolgozók között található számos nő, de a testületnek a nemi esélyegyenlőséggel összefüggő témák iránti érzékenysége is kiemelkedő. Ezt követően a kísérő nélküli kiskorúak helyzetéről folytatott megbeszélést a szakbizottság. Hozzászólásában Járóka felhívta a figyelmet egy olyan koherens és hatékony védelmi rendszer szükségességére, mely tekintetbe veszi az emberkereskedelem kiskorú áldozatainak sajátos igényeit, különösen a nemzetközi egyezményekkel összhangban történő azonosításuk, fogadásuk és védelmük tekintetében.

A szakbizottság ülése délután a fiatalok munkanélküliségének kezeléséről szóló vitával folytatódott, ahol Járóka Lívia a mélyszegénységben élő fiatalok kilátástalan helyzetére hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta továbbá, hogy az elmúlt évek képzési és vállalkozásfejlesztési programjai nem voltak képesek valós, kézzelfogható lehetőségeket biztosítani a nyomor sújtotta közösségek fiataljai számára. Járóka emlékeztetett, hogy fiatalkori munkanélküliség hosszan tartó és a következő generációk lehetőségeire is kiható negatív hatást gyakorol, ezért a felületes "alibiprogramok" helyett széleskörűen hozzáférhető minőségi képzési és átképzési programokra, valamint munkahelyen alkalmazott képzésre van szükség, amelyek hozzásegítik a hátrányos helyzetű fiatalokat a munkaerőpiacon keresett átfogó készségek elsajátításához.