Nemzetközi Roma Nap: A romák társadalmi befogadása az évtized prioritása kell, hogy legyen

"A Nemzetközi Roma Nap minden évben lehetőséget ad a roma kultúra megünneplésére, valamint a romák és a többségi társadalmak több évszázados közös történelme előtti tiszteletadásra. Ám ez az ünnep egyben kötelesség is, hogy számba vegyük a Nemzetközi Roma Nap megalapítása óta eltelt negyed évszázad alatt elért eredményeket” – fogalmazott Járóka Lívia fideszes EP-képviselő és Joseph Daul néppárti frakcióvezető az április 8-i Nemzetközi Roma Nap kapcsán.

"Abból a célból, hogy áthidaljuk az egyik legnagyobb szociális szakadékot Európában és orvosoljuk az emberi jogok sérelmét, a magyar uniós elnökség az néppárti frakció támogatásával 2011-ben útnak indította az első uniós szintű kezdeményezést a romák társadalmi befogadására. A Nemzeti Romaintegrációs Stratégiák Európai Keretrendszere azon a meggyőződésen alapszik, hogy a romák társadalmi-gazdasági integrációja lehetséges, kívánatos és szükséges a közös jövőnk szempontjából, az Európai Néppárti Képviselőcsoport pedig továbbra is mindent megtesz ezért e célért” – szögezte le Joseph Daul.

"Szívből remélem, hogy a keretstratégia felülemelkedik majd korai gyengeségein, hiszen a Roma Integráció Évtizede Program egyértelmű és kiábrándító kudarca után jóvátehetetlen hiba volna hagynunk a keretstratégiát felületes látszatintézkedéssé lefokozni, miközben a romák egy újabb generációját veszítjük el, akik egyre súlyosabb társadalmi kirekesztéssel néznek szembe. Az Unió alapvető működését is próbára tévő gazdasági válság idején pedig fokozottan szükséges elmozdítanunk a sérülékeny és kirekesztett közösségek jogérvényesülésének útjában álló akadályokat” – emelte ki Járóka Lívia, az európai romastratégia jelentéstevője.

"A kontinens legsérülékenyebb kisebbségét sújtó szörnyű életkörülmények javítása erkölcsi parancs az értékek uniója számára. De ezen felül a tömeges és tartós munkanélküliséggel érintett romák társadalmi-gazdasági integrációja hatalmas lehetőséget jelent gyengélkedő gazdaságaink fejlesztésére. Az Európai Néppárt elkötelezett a romák társadalmi befogadásának előmozdítása iránt az érintettek közötti széleskörű és állandó partnerségének kiépítése révén, és ezen keresztül egy befogadóbb és virágzóbb Európa felépítése iránt” – hívta fel a figyelmet Járóka Lívia és Joseph Daul.

Háttér: Az április 8-i Nemzetközi Roma Nap a roma aktivisták első, 1971-es orpingtoni nemzetközi találkozójának állít emléket. A Nemzetközi Roma Unió alakuló ülése ezen a napon fogadta el a roma zászlót, és himnuszként Jarko Jovanovic „Gelem gelem” című szerzeményét.