A Csak a szél című film fontos küldetést teljesít a romák társadalmi befogadásának elősegítésében

Fliegauf Bence "Csak a szél" című Ezüst Medve díjas alkotásának ünnepélyes vetítésén vett részt Járóka Lívia fideszes EP-képviselő tegnap este Strasbourgban. A vetítés apropójául az aznapi Lux-díj európai parlamenti átadása szolgált, amelynek Fliegauf Bence filmje is esélyese volt. A bemutatót követő beszélgetésen Járóka Lívia kiemelte: a film erőteljes művészi eszközeivel súlyos társadalmi visszásságokra hívja fel a figyelmet és ily módon nagyban hozzájárul a romák társadalmi befogadásának elősegítéséhez.

Az Európai Unió strasbourgi információs irodája ünnepélyes vetítésen mutatta be Fliegauf Bence "Csak a szél" című filmjét, amely idén februárban a Berlinálén elnyerte a tekintélyes Ezüst Medvét, valamint a zsűri nagydíját. A strasbourgi UGC moziban rendezett bemutatót követően Járóka Lívia, az európai romastratégia jelentéstevője, Robák Ferenc, az Európai Tanács mellett működő magyar állandó képviselet vezetője és Nikolai Atefie, a "Városok és Régiók Európai Szövetsége a Romák Integrációjáért" nevű szervezet projektmenedzsere beszélgettek a rendezővel.

A magyar-német-francia koprodukcióban készült "Csak a szél" egy magyar roma családról szól, akik mindennapjait meghatározza a romagyilkosságok keltette félelem és feszültség. "A film a 2008 és 2009 folyamán elkövetett, hat halálos áldozatot követelő gyilkosságsorozat révén azt az elmúlt évtized végi Magyarországot mutatja be, amely komoly társadalmi és politikai problémákkal küszködik, és amely az állami intézményrendszer eróziója következtében képtelen saját állampolgárait megvédeni. Ez a folyamat a változás iránti általános igényhez vezetett az élet csaknem minden területén" – hangsúlyozta Járóka Lívia.