A Strukturális Alapok átalakításának elő kell segítenie a romastratégia végrehajtását

Járóka Lívia fideszes EP-képviselő az Európai Néppárt 21. bukaresti kongresszusa során felszólalt a regionális politikáról és társadalmi kohézióról szóló szemináriumon. Kijelentette: az EU következő hétéves költségvetésének hozzá kell járulnia a társadalmi kohézió erősítéséhez és a legszegényebb 30 millió európai társadalmi befogadásához. Járóka Lívia Bukarest Ferentari nevű kerületében is látogatást tett, és megtekintette a legszegényebb, jórészt roma gyermekek által látogatott 136-os számú iskolában folyó munkát.

Október 16 és 18-a között tartotta 21. kongresszusát az Európai Néppárt Bukarestben. A pártszövetség európai parlamenti frakciója által szervezett, a regionális politikáról és társadalmi kohézióról szóló szemináriumon felszólalt Járóka Lívia, az európai romastratégia jelentéstevője is. Dacian Ciolos mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért, valamint Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztosok beszédeire reagálva a fideszes EP-képviselő üdvözölte az Európai Bizottság javaslatait a Strukturális Alapok átalakítása tekintetében, amely a források lehívásának előzetes feltételéül szabná a nemzeti romaintegrációs stratégiák megfelelő végrehajtását.

Járóka emlékeztetett, hogy az Európai Parlament számos területen, így az egészségügyről, az oktatásról és a társadalmi befogadásról szóló fejezetekben is oly módon bővítette az előzetes feltételek listáját, hogy a leghátrányosabb helyzetű közösségek integrációja elsőbbséget élvezzen. A képviselő hangsúlyozta, hogy a tizennégy néppárti kormánynak e változtatások érdekében egységesen kell fellépnie a Tanácsban, hogy a regionális politika Európa 30 millió legszegényebb és leginkább marginalizált polgárait segíthesse.

A szemináriumot követően egy helyi civilszervezet meghívására Járóka Lívia ellátogatott Bukarest Ferentari nevű, túlnyomórészt romák lakta nyomornegyedébe is, ahol megtekintette leghátrányosabb helyzetű gyermekek integrációját segítő, napközi otthonként is működő 136-os számú iskolát.