Európai Roma Platform: Minden dolgozó kézre szükség van – A nemzeti roma integrációs stratégiák végrehajtása kulcskérdés

Az Európai Roma Platform rendkívüli ülésén mondott vitaindító beszédet Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő. A néppárti politikus a tagállami roma integrációs stratégiák alapos értékelését, a következő hétéves pénzügyi keret megfelelő kialakítását és a tagjelölt országok bevonását nevezte az uniós intézmények előtt álló legfontosabb feladatnak.

Járóka beszédében üdvözölte, hogy a tagállamok túlnyomó többsége benyújtotta nemzeti roma integrációs stratégiáját, ugyanakkor emlékeztetett:az Európai Bizottságnak azok megvalósíthatóságát és pénzügyi megalapozottságát is alapos vizsgálatnak kell alávetnie. A képviselő hangsúlyozta továbbá, hogy a tagjelölt országok többségében megtorpant a romák társadalmi befogadásának folyamata, ezért nagyon fontos, hogy az EU idejekorán bevonja őket a keretstratégia folyamatába. Járóka üdvözölte a Strukturális Alapok átalakítására tett bizottsági javaslatokat, különösen a nemzeti szegénységellenes stratégiák kialakításának és a nyomor területi koncentrációját elemző felméréseknek a beemelését az előzetes, úgynevezett "ex ante" támogatási feltételek közé. A fideszes EP-képviselő hangsúlyozta a hátrányos megkülönböztetéssel és a cigányellenességgel szembeni fellépés fontosságát is. Járóka e célból az esélyegyenlőségi szervek függetlenségének és finanszírozásának megerősítését javasolta.

Viviane Reding az Európai Bizottság alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy az egyelőre csupán papíron létező nemzeti stratégiákat a Bizottság alapos ellenőrzésnek fogja alávetni. Hozzátette: e tekintetben kiemelten ellenőrzik majd azok pénzügyi megvalósíthatóságát, fenntarthatóságát és költségvetési hátterét is. Karen Haekkerup dán szociális miniszter, az EU soros elnöksége nevében elfogadhatatlannak nevezte a romákat sújtó társadalmi kirekesztést. A dán miniszter egyben felhívta a figyelmet a romák munkaerőpiaci bevonásában rejlő gazdasági lehetőségekre, hiszen – mint fogalmazott -, a válságból való kilábaláshoz minden dolgozó kézre szükség van.

 

Brüsszel, 2012. március 22.