A roma közösségek erőteljesebb bevonására van szükség

Az Európai Bizottság 2012-es munkaprogramját mutatta be Vivane Reding alelnök az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának ülésén. Beszédében a biztos kitért az európai roma stratégia minél hatékonyabb végrehajtásának szükségességére, valamint méltatta a jelentéstevő Járóka Lívia fideszes EP-képviselő munkáját. A néppárti politikus válaszában a romák és kirekesztett közösségek erőteljesebb bevonását sürgette a róluk szóló döntésekbe.

Viviane Reding jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős európai biztos az Európai Parlament Állampolgári, Bel- és Igazságügyi Bizottságának ülésén mutatta be a Bizottság 2012-re tervezett munkaprogramját. A testület teendői és kötelezettségei között kiemelt helyen említette az európai roma stratégia keretében benyújtott tagállami integrációs stratégiák értékelését és jelezte, hogy a tavalyi év végére kitűzött határidőt elmulasztó hat tagállam is várhatóan heteken belül beterjeszti saját cselekvési tervét. Reding biztos beszédében kiemelte a stratégia jelentéstevőjének, Járóka Líviának munkáját, akinek az EP nagy többsége által támogatott jelentése a bizottsági dokumentum alapjául szolgált.

Járóka Lívia válaszában hangsúlyozta: a politikai extrémizmus több képviselő által is kifogásolt terjedése ellen a legszegényebb rétegek munkához juttatása, emberi jogaik biztosítása és életszínvonaluk javítása révén lehet a leghatékonyabban fellépni. A fideszes EP-képviselő visszautasította a romák helyzetével való politikai visszaélést a politikai spektrum bármely oldalán. Nehezményezte továbbá, hogy a romákat szinte sosem szólaltatják meg sem a róluk szóló vitákban, sem az integrációs programok tervezésében és végrehajtásában, ahol a roma közösségek jóval erőteljesebb bevonására lenne szükség. A néppárti politikus emlékezetett: Magyarországon a Fidesz kormány tette büntethetővé, és szüntette meg ezáltal a szélsőjobboldali félkatonai alakulatok működését az országban, ami példaként szolgálhat a többi EU tagállam számára is.