Nemzetközi konferencia a roma holokausztról: A megemlékezés kötelességünk

"Az elfeledett roma holokauszt emlékezete" címmel tartott konferenciát az Európai Roma Információs Iroda Brüsszelben. Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő beszédében figyelmeztetett, hogy a romák történelmével kapcsolatos tudatlanság nagyban hozzájárul a romákkal szembeni előítéletekhez és az elfogadás akadályát jelentheti. A néppárti politikus szerint ezért támogatni kell azokat a kutatásokat, amelyek a romák és a többségi társadalmak évszázados együttélését mutatják be.

Az uniós intézmények, valamint az EBESZ és az ENSZ képviselőinek részvételével szervezett egynapos konferenciát "Az elfeledett roma holokauszt emlékezete" címmel a brüsszeli székhelyű Európai Roma Információs Iroda a mai napon. Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő a rendezvényen elhangzott beszédében kiemelte: kötelességünk megemlékezni a roma holokauszt, azaz a Porrajmos (szó szerint: elemésztés) áldozatairól, hiszen széles körben még ma sem ismert, hogy romák százezreit gyilkolták meg a második világháború során, közülük sok ezret megsemmisítő táborokban.

Járóka Lívia emlékeztetett: egyetlen napon, 1944. augusztus 2-án, amikor Himmler parancsot adott az auschwitzi cigánytábor felszámolására, négyezer romát, köztük nőket és gyerekeket gyilkoltak meg. A Cigány Világszövetség ezért 1972-ben elfogadott javaslata alapján világszerte ezen a napon emlékeznek a roma holokausztra. Járóka Lívia elmondta: bár Helmut Schmidt német kancellár 1982-ben elismerte a romák elleni népirtás tényét, a zsidó holokauszt árnyékában sokáig ismeretlen maradt a Porrajmos, ezért rendkívül fontos, hogy megfelelő támogatásban részesülhessenek azok az egyetemek, tudományos társaságok és kutatóintézetek, amelyek segítenek a romák által hosszú történelmük során átélt viszontagságok feltárásban és bemutatásában.

"A kirekesztés és üldöztetés sötét napjaira emlékezvén közös történelmünk felemelő pillanataiból kell erőt és reményt merítenünk, hogy összefogva méltóságteljes, együtt lélegző közösséggé válhassunk. Mert, ahogy közös a múltunk, úgy közös lesz a jövőnk is" – zárta beszédét Járóka Lívia.

 

 

Brüsszel, 2012. január 25.