A legszegényebbek lehetnek az európai gazdaság fellendítésének egyik forrása

"Európa helyzete - az európai projekt újragondolása" címmel tartott kerekasztal beszélgetést a tekintélyes ún. Európa Barátai - Friends of Europe - nevű szervezet, a lengyel soros elnökséggel és a Financial Times nemzetközi napilappal közösen a brüsszeli Egmont Palotában. Járóka Lívia fideszes EP-képviselő a megbeszélés egyik meghívottjaként sürgette a társadalmi kohézió megbomlásával fenyegető feszültségek uniós szintű kezelését. A néppárti politikus egyben figyelmeztetett: az egyre mélyülő gazdasági válság kezelése során nem szorulhatnak háttérbe azok a szegénység mértékét csökkentő intézkedések, amelyek éppen Európa társadalmi-gazdasági prosperitása szempontjából elengedhetetlenek.

Felszólalásában Járóka Lívia, fideszes EP-képviselő felhívta a figyelmet a társadalmi kirekesztés új formáira, amelyek Európa olyan fejletlen, nyomor sújtotta mikro-régióiban ütötték fel a fejüket, ahol a romák, a kontinens legnépesebb és leginkább marginalizált etnikai kisebbségeként aránytalanul felülreprezentáltak. A képviselő hangsúlyozta, hogy a munkanélküli tömegek reintegrációja szükséges és hosszútávon nyereséges befektetés, amely egy 20-30 éves időtartamot vizsgálva ténylegesen olcsóbb, mint fenntartani borzalmas társadalmi-gazdasági körülményeiket.

"A marginalizált közösségek a munkaerőpiaci részvétel fokozásához szükséges erőforrás egyik jelentős és egyre növekvő hányadát jelentik, a regionális átlagnak megfelelő foglalkoztatásuk pedig a becslések szerint jelentős növekedést jelenthetne a GDP-ben" – fogalmazott Járóka. A néppárti politikus emlékeztette a résztvevőket a nemzeti romaintegrációs stratégiák nemrégiben elfogadott uniós keretrendszerére, valamint az abban foglalt intézkedések szigorú ellenőrzés melletti végrehajtásának szükségességére, különösen azon projektek esetében, amelyek lehetővé teszik az azonnali beavatkozást a válságterületeken. Járóka Lívia egyben figyelmeztetett: az egyre mélyülő gazdasági válság kezelése során nem szorulhatnak háttérbe azok a szegénység mértékét csökkentő intézkedések, amelyek éppen Európa társadalmi-gazdasági prosperitása szempontjából elengedhetetlenek.

Háttér: A megbeszélésen részt vett többek között José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke; Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke; valamint Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is.