Az anyaotthonok férőhelyeinek bővítését sürgette Járóka

Az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága a tegnapi napon tárgyalta Barbara Matera olasz néppárti képviselőnő jelentéstervezetét az egyedülálló anyák helyzetéről. Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, a szakbizottság alelnöke felszólalásában a tagállami esélyegyenlőségi hivatalok szerepére hívta fel a figyelmet, a gyermeküket egyedül nevelő anyák elleni diszkrimináció megszüntetésében.

Hozzászólásában Járóka Lívia, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság alelnöke a tagállamokban működő esélyegyenlőségi hivatalok erőteljesebb szerepvállalását sürgette a gyermeküket egyedül nevelő anyák elleni diszkrimináció megszüntetése terén, sürgette az anyaotthonokban elérhető helyek számának bővítését, valamint szorgalmazta az Európai Unióban bevált jó gyakorlatok cseréjét. Utóbbira a képviselőnő példaként említett a több tagállamban is működő kezdeményezést, amelynek során üzleti csoportok vállalják az egyedülálló anyák megsegítését, illetve az anya- és szükségotthonok finanszírozását.

Délutáni szavazásán a szakbizottság Járóka két lényeges módosító indítványát is jóváhagyta. A kis- és középvállalkozásokban dolgozó női vállalkozókról szóló jelentéshez fűzött indítványában a képviselőnő sürgette a tagállamokat, hogy vizsgálják meg a roma nők önfoglalkoztatása előtt álló akadályokat, és hozzanak létre programokat a roma női vállalkozók és önálló vállalkozók elérhető, gyors és kis költséggel járó regisztrációjának lehetővé tétele érdekében, továbbá hozzanak létre elérhető hitellehetőségeket – ideértve a mikrohitelt is – a roma nők vállalkozásainak finanszírozása érdekében. A szervezett bűnözésről szóló jelentéshez benyújtott módosítás pedig felhívja a döntéshozók figyelmét a többszörös diszkrimináció által érintett közösségek körében végzett felvilágosító kampányok fontosságára, hiszen statisztikailag jóval valószínűbb, hogy szervezett bűnözői csoportok áldozataivá válnak.