Száz éve ünnepeljük a nemzetközi nőnapot

A századik nemzetközi nőnap alkalmából tartott rendezvénysorozat keretében"Nők az Európai Unió politikai életében" címmel tartottak ülést az Európai Parlamentben. A találkozón felszólalt Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság alelnöke is, aki a hátrányos helyzetű nők politikai részvételének és képviseletének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Járóka Lívia a nőnapi ülésen elhangzott beszédében emlékeztetett: rendkívül fontos a magasan képzett nők jelenléte a köz- és magánszféra vezető pozícióiban. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hátrányos helyzetű, így igen gyakran többszörös diszkriminációval szembesülő nők – például a nagycsaládos, fogyatékos, egyedülálló, vagy etnikai kisebbségekhez tartozó nők – számára még alacsonyabb az előrehaladásukat akadályozó ún. “üvegplafon” (Az üvegplafon kifejezés arra a láthatatlan akadályra utal, mellyel a nők mindennapi érvényesülésük során szembesülnek.)  A néppárti képviselő beszámolt Viviane Redinggel, az Európai Bizottság alelnökével tartott előző napi megbeszéléséről, melyen az alapvető jogokért felelős biztos ismertette a testület szándékát, hogy felméréseket fognak készíteni a nemek közötti arányokról az üzleti és bankszféra teljes spektrumában.

Az ülést Jerzy Buzek az Európai Parlament elnöke nyitotta meg, míg a vitaindító beszédet Mary Robinson, az Ír Köztársaság korábbi elnöke tartotta. Az EP nőnapi rendezvénysorozata jövő héten Strasbourgban folytatódik, ahol két női jogokkal kapcsolatos jelentés vitáját és zárószavazását követően az EP plénuma ünnepi ülésen emlékezik meg a századik nemzetközi nőnapról.