A holokauszt roma áldozatairól emlékezett meg az Európai Parlament

Először emlékezett meg az Európai Parlament a holokauszt roma áldozatairól. A néppárti frakció vezérszónokaként Járóka Lívia európai parlamenti képviselő (Fidesz) beszédében az emlékezés és a tanulságok levonásának fontosságára hívta fel a figyelmet, továbbá sürgette azon kutatások támogatását, amelyek segítenek a romák által történelmük során átélt viszontagságok feltárásban és bemutatásában.

Járóka Lívia beszédében kiemelte: tisztelettel kell adózni az áldozatok szenvedéseinek, az összetartozás és egymás elfogadásának e fájdalmas tanulságait pedig be kell építeni közös emlékezetünkbe. A néppárti politikus szerint fontos, hogy támogassuk azokat az egyetemeket, tudományos társaságokat és kutatóintézeteket, amelyek segítenek a romák által történelmük során átélt viszontagságok feltárásban és bemutatásában.

„A nemzeti tantervekben Európa minden államában meg kell jeleníteni azt az évszázados közös történelmet, amelyen a többségi társadalmak a romákkal osztoznak. A mai nap is alkalmat ad arra, hogy megerősítsük ezt az összetartozást, hogy megismételjük: mi romák, a nemzetünk tagjai, államalkotó tényezők vagyunk, szabad és egyenlő európai polgárok” – emelte ki a fideszes európai parlamenti képviselő. A néppárti politikus hangsúlyozta, a kirekesztés és üldöztetés sötét napjaira emlékezvén közös történelmünknek felemelő pillanataiból kell erőt és reményt merítenünk, hogy összefogva méltóságteljes, együtt lélegző közösséggé váljunk.

A jövőre mutatva Járóka Lívia szerint az egymást követő nemzedékek odaadó munkájára van szükség, arra, hogy mindenki a saját életében, a saját környezetében törekedjen felépíteni egy elfogadóbb, egy tökéletesebb világot. „Elődeink számtalanszor bizonyították már, hogy nemzeteink képesek összefogni, ha sorskérdésekről van szó. Most rajtunk a sor. És az első lépést ma kell megtennünk” – zárta felszólalását Járóka Lívia, az Európai Parlament egyetlen roma származású képviselője.