A magyar elnökség indítja útjára az Európai Roma Stratégiát

Az Európai Tanács szeptember 16-i ülésének eredményeiről rendezett vitát az Európai Parlament mai strasbourgi plenáris ülésén. Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő beszédében üdvözölte a magyar kormány múlt heti bejelentését, miszerint a magyar soros elnökség legfontosabb feladatának az Európai Roma Stratégia kidolgozását tekinti. Járóka hozzászólásában egy, az etnikai hovatartozás helyett a gazdasági jellemzőkre összpontosító cselekvési terv kidolgozását sürgette.

Az Európai Parlament a mai napon ismét megtárgyalta a romák helyzetét az Európai Tanács legutóbbi ülésével foglalkozó vitában. Járóka Lívia néppárti EP-képviselő beszédében üdvözölte Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti bejelentését, miszerint az Európai Roma Stratégia kidolgozása lesz a 2011 első felében esedékes magyar soros elnökség egyik legfontosabb feladata. Járóka emlékeztetett, hogy az Európai Néppárt volt mindig a romák társadalmi befogadását célzó közös uniós fellépés legfőbb szószólója. A néppárti politikus kifejezte reményét, hogy számos tagállam képviselőinek támogató nyilatkozata mellett az Európai Tanács is támogatni fogja a magyar soros elnökséget abban, hogy közös európai megoldás szülessen egy közös európai problémára.

Járóka szerint a legtöbb európai romát sújtó társadalmi kirekesztés elsődleges okát nem a rasszizmus vagy a diszkrimináció jelenti, hanem számos történelmi-gazdasági tényező kölcsönhatása. „A stratégiának ezért nem az etnikai hovatartozás, hanem a közös gazdasági jellemzők alapján kell meghatároznia célközönségét, ugyanakkor a földrajzilag koncentrált mélyszegénység enyhítésére kell összpontosítania, amely a hátrányos helyzetű kistérségekben a romákat és nem romákat egyaránt sújta” – fogalmazott a képviselő. Járóka szerint a stratégiának lehetővé kell tennie a Laekeni indikátorokhoz hasonló világos és egyértelmű mérőszámokon alapuló komplex cselekvési tervek láncolatát, amely egyben a „többszintű kormányzás” előnyeit is képes kihasználni. A néppárti politikus hangsúlyozta, hogy ennek az összeurópai cselekvési tervnek rövidtávon meg kell akadályoznia a mélyszegénység generációkon átívelő átörökítését, középtávon ki kell egyenlítenie a leszakadó kistérségek regionális hátrányát, hosszú távon pedig a jelen nyomor sújtotta tömegeinek kell a jövő adófizetőivé válniuk. Járóka szerint ez az érintettek, az uniós intézmények, a tagállamok, a civilszervezetek és a roma közösségek hosszú távú, erőteljes és közös erőfeszítése révén érhető el. „Európa nem követheti tovább a megszokott utat, amikor a demográfiai és társadalmi kihívások ilyen komolyak és a tétlenség következményei ilyen veszélyesek” – zárta beszédét a fideszes európai parlamenti képviselő.