A belga elnökség a diszkrimináció elleni aktív fellépést ígér

A mai napon mutatta be féléves programját az EU soros elnöki feladatait ellátó belga kormány az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságában. Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, a bizottság alelnöke, a többszörös diszkrimináció visszaszorításáról, illetve a képzetlenek és szegénységi küszöb alatt élők munkaerőpiaci integrációról kérdezte Joëlle Milquet belga miniszterelnök-helyettest.

Az Európai Tanács soros elnöki tisztségét július 1-jétől betöltő belga kormány képviseletében Joëlle Milquet foglalkoztatási és esélyegyenlőségi miniszter és minszterelnök-helyettes ismertette az elkövetkezendő félév jogalkotási programját az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága előtt. Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ európai néppárti képviselőnője és a szakbizottság alelnöke arról kérdezte a minisztert, hogy a spanyol-belga-magyar elnökségi trió második szakaszában miként kívánja az elnökség visszaszorítani a többszörös diszkrimináció jelenségét, hiszen a fogyatékosságon, koron, vallási, illetve etnikai vagy nemzeti hovatartozáson alapuló összetett hátrányos megkülönböztetés csaknem áthidalhatatlan akadályát képezi a nők társadalmi előrehaladásának. A képviselőnő üdvözölte, hogy a jelenlegi másfél éves jogalkotási periódus alapját képező trió-elnökségi program prioritásként kezeli a nőket és a gyermekeket sújtó szegénység megelőzését, és ezzel összefüggésben azt tudakolta a belga kormány képviselőjétől, hogy miként kívánja az elnökség – az EU 2020 stratégia keretében – elősegíteni a szakképzetlen és aluliskolázott nők munkába állását elősegíteni, akiket gyermekeikkel együtt leginkább fenyeget az elszegényedés veszélye.

 

Válaszában Joëlle Milquet megerősítette, hogy a belga elnökség egyik kiemelt célja a marginalizált társadalmi csoportok oktatási szintjének növelése és a szegénységi küszöb alatt, vagy annak közelében élők számának csökkentése. A miniszter asszony válaszában utalt az Európai Bizottság EU 2020 stratégiához kapcsolódó integrált irányelveire is és hangsúlyozta, hogy Belgium prioritásként kezeli a gyermekszegénység felszámolását és a foglalkoztatottsági ráta növelését, valamint sajnálatát fejezte ki, amiért a nemek közötti esélyegyenlőség nem kapott megfelelő hangsúlyt a stratégia kidolgozása során. A többszörös diszkrimináció jelenségéről szólva Milquet elmondta, hogy ezt a rendkívül fontos kérdést mind a hivatalos elnökségi dokumentumokban, mind pedig a soros elnökség lezárásaként decemberben megrendezésre kerülő Esélyegyenlőségi Csúcstalálkozón tárgyalják majd.