Uniós források a romák társadalmi befogadásának elősegítésérére

A mai napon hivatalosan is útnak indult az Európai Unió másfélmillió eurós kísérleti programja a romák társadalmi befogadásáért. Az aláírási ünnepségen Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, a program egyik kezdeményezője reményét fejezte ki, hogy a projekt olyan jó gyakorlatnak bizonyul majd, amelyre később szélesebb körben is lehet építeni.

Az Európai Parlament három legnagyobb frakciója által közösen indítványozott kétéves kísérleti program célja olyan intézkedések kidolgozása, amelyek a meglévő tapasztalatokra alapozva elő tudják mozdítani a romák integrációját oktatási, társadalmi és gazdasági intézkedések révén, határon átívelő együttműködéssel és a helyes gyakorlatok megosztásával. A program végrehajtását felügyelő Európai Bizottság regionális politikáért felelős főigazgatósága tavaly júliusban nyitotta meg pályázati kiírását három témakörben: kora gyermekkori oktatás, mikrohitelezés és figyelemfelhívó kampányok lebonyolítása. A három győztes civilszervezet – Roma Oktatási Alap, Polgár Alapítvány, és a Spolu International Alapítvány – képviselői ma délután írták alá a megegyezési okmányokat az Európai Bizottsággal, ezzel hivatalosan is útnak indítva a programot.
 
Járóka Lívia, aki az Európai Néppárt részéről kezdeményezője volt a kísérleti programnak, az aláírási ünnepségen elhangzott üzenetében elmondta, hogy az EU-ban sok kezdeményezést csupán a kormányok és profitérdekelt lobbycsoportok hurráoptimista beszámolói hatására ismernek „jó gyakorlatként”, ezért mindhárom területen hatalmas szükség van valódi eredményekre. Járóka reményét fejezte ki továbbá, hogy a program sikeres lesz és kiállja majd az értékelés próbáját, valamint, hogy mint a romák társadalmi befogadásával kapcsolatos uniós stratégia jelentéstevője az Európai Parlamentben, építhet majd a projekt tapasztalataira.