„A GDP-t is növelné a romák integrációja”

Córdoba ad otthont az Európai Bizottság és a spanyol soros elnökség által közösen szervezett Második Európai Roma Csúcstalálkozónak. A kétnapos eseményen elhangzott beszédében Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ európai parlamenti képviselője egy olyan kötelező erejű uniós stratégia kialakítását sürgette, amely az európai romákat elsősorban nem etnikai kisebbségként, hanem gazdasági célcsoportként azonosítja, valamint az egyes ágazati kezdeményezéseket egységes szakpolitikai csomagba foglaló programok révén képes beavatkozni a leszakadó kistérségekben koncentrálódó nyomor oldására.

A Nemzetközi Roma Nap tiszteletére, április nyolcadikán rendezte meg az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő spanyol kormány és az Európai Bizottság a Második Európai Roma Csúcstalálkozót, ahol az uniós intézmények képviselői, valamint a nemzetközi és roma civilszervezetek vezetői egyeztetnek a romák társadalmi befogadását érintő uniós stratégiáról. Járóka Lívia, a romák társadalmi befogadását célzó uniós stratégia európai parlamenti jelentéstevője és az EP egyetlen roma képviselője a csúcstalálkozón elhangzott beszédében elmondta, hogy az európai romák rendkívül hasonló problémákkal szembesülnek az EU valamennyi tagállamában és mivel a diszkrimináció csupán egy a társadalmi-gazdasági kirekesztésüket meghatározó számos ok közül, ezért olyan uniós cselekvési tervre van szükség, amely a mélyszegénységben elő romákat elsősorban nem etnikai kisebbségként, hanem gazdasági célcsoportként azonosítja. A képviselőnő szerint a stratégiának figyelembe kell vennie a kirekesztés erős területi jellegét is és összetett fejlesztési tervek, valamint az egyes ágazati kezdeményezéseket egységes szakpolitikai csomagba foglaló holisztikus programok révén kell beavatkoznia a leszakadó kistérségekben koncentrálódó nyomor oldására. Járóka elmondta, hogy érintett tagállamok egyértelmű elkötelezettségére alapozó, normatív és esetlegesen szankciókat is kilátásba helyező uniós stratégia nem csupán lehetséges, de a nemzetközi jog elmélete értelmében a területen eddig alkotott „soft law” normák ezt kimondottan előrevetítik. A képviselőnő hangsúlyozta továbbá, hogy az európai romák teljes körű integrációja egyszerre szükségszerű és jövedelmező befektetés: amennyiben kellő ráfordítás és hosszú távú szakpolitikai programok segítségével a foglalkoztatási szintjük elérné a regionális átlagot, ez önmagában 4-6-%-os GDP növekedést jelentene, amely több mint amennyit bármelyik európai állam például a honvédelemre költ.

A csúcstalálkozót megnyitó „Eredmények és kihívások a romákkal kapcsolatos európai és nemzeti szakpolitikákban” című kerekasztal beszélgetésben Járóka mellett részt vett még Trinidad Jiménez García-Herrera spanyol egészségügyi és szociális miniszter, Theodore Ahlers, a Világbank Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális igazgatója, valamint Kori Udovicki, az ENSZ főtitkár-helyettese is.

Járóka Lívia beszédének teljes, angol nyelvű szövege a következő linken érhető el: