Járóka a női esélyegyenlőségről tárgyalt Barrosoval

A nemek közötti esélyegyenlőség európai helyzetéről tárgyalt Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság alelnöke José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével, valamint Cacilia Malmström, Andor László és Viviane Reding biztosokkal, akik a Nemzetközi Nőnap alkalmából találkoztak a szakbizottság vezetőivel.

Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselőnője a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a női jogokkal kapcsolatos szakpolitikákban nagyobb hangsúlyt kell fektetni a veszélyeztetett nők helyzetének javítására, hiszen az egyedülálló anyák, árva lányok, idős és kisebbségi, vagy bevándorló nők fokozottan ki vannak téve az elszegényedés veszélyének. A képviselőnő szerint fokozni kell a többszörös diszkrimináció visszaszorítására irányuló erőfeszítéseket is, hiszen az etnikai kisebbségekhez tartozó, különösen pedig a roma nők teljesen eltérő tapasztalatokkal szembesülnek, mint akár az ugyanazon etnikai csoporthoz tartozó férfiak, akár a többségi társadalom nőtagjai. Járóka külön rámutatott a kisebbségi nők kiszolgáltatott helyzetére a gyermekvédelmi és gyámügyi igazgatás intézményeiben, valamint üdvözölte, hogy a soros spanyol-belga-magyar elnökségi trió programja kinyilvánítja a nőket és a gyermekeket sújtó szegénység megelőzésére és az ellene való küzdelemre irányuló átfogó megközelítés iránti szándékát. A képviselőnő emlékeztetett, hogy a roma nőket több tagállamban is kényszerű sterilizációnak vetették alá és bár számos ítélet született már az áldozatok javára, a megfelelő kárpótlás és a hivatalos bocsánatkérés a legtöbb esetben még várat magára. A tárgyalás során a képviselők és biztosok érintették még az emberkereskedelem elleni uniós fellépés témáját is, valamint egyetértettek abban, hogy fokozni kell a férfiak és nők között fennálló, uniós szinten évek óta mintegy 15% körül stagnáló bérszakadék csökkentésére irányul erőfeszítéseiket.

 

José Manuel Barroso a Nemzetközi Nőnap alkalmából tartott munkareggelin ismertette az Európai Bizottság által múlt héten kibocsátott „Női jogok chartáját”, amely a férfiak és nők közötti egyenlőség területén öt kulcsfontosságú területen jelöli az elérendő célokat. Az Európai Parlament március 16-án tart ünnepi ülést a Nemzetközi Nőnap tiszteletére, melynek kiemelt témája lesz a nőkkel szembeni erőszak elleni fellépés. A statisztikák szerint Magyarországon hetente legalább egy nő életét követeli a családon belüli erőszak és élete során minden ötödik nő kerül olyan párkapcsolatba, ahol rendszeresen bántalmazzák.