A kormánynak prioritásként kell kezelnie a lakásépítést

A magyar kormánynak prioritásként kell kezelnie a hátrányos helyzetű térségekben a lakásépítési és lakásfelújítási programokat - mondta Lambert van Nistelrooij, az Európai Parlament (EP) Regionális Fejlesztési Bizottságának néppárti koordinátora, EP-képviselő pénteken egy lakossági fórumon Tuzséron. A holland politikus a hátrányos helyzetű kistérségek fejlesztési elképzeléseiről szóló fórumon emlékeztetett arra, hogy - az ő javaslatára - az Európai Parlament februárban elfogadta a hátrányos helyzetű közösségek lakásépítési és -felújítási támogatását bővítő határozatot.

A jövőben kiterjesztik a lakáscélú intézkedések támogathatóságát mind a városi, mind a vidéki területeken élő, hátrányos helyzetű közösségekre, így az Európai Regionális Fejlesztési Alapból lesznek finanszírozhatóak a meglévő lakások felújítását, illetve immár az új lakások építését célzó beruházások – mondta Lambert van Nistelrooij. Hozzátette: ezek a projektek lassan tervezési szakaszba lépnek, de elengedhetetlen, hogy a magyar kormány ezt a területet kiemelten kezelje, valamint erre saját forrásokat is elkülönítsen.

 

Az EP fejlesztési bizottságának koordinátora személyesen is tájékozódott a szabolcsi település lakáshelyzetéről, ezt követően a lakosság előtt ismertette elképzeléseit. A híres holland futballistához, Ruud van Nistelrooy-hoz hasonló nevű EP-képviselő éppen a foci témájában találta meg a közös hangot a fórumon megjelent mintegy kétszáz tuzsérival. A sport egy nagyszerű beilleszkedési lehetőség a roma és a hátrányos helyzetű gyerekek számára, hiszen ez csökkenti a szegregációjukat, elősegíti integrációjukat – emelte ki beszédében.

 

A fórumot megelőző sajtótájékoztatón Járóka Lívia, a Fidesz EP-képviselője kifejtette: nem elég a romatelepeket felszámolni, ezeket komplexen, egészségügyi és szociális tekintetben egyaránt fejleszteni kell. Nagyon fontos továbbá, hogy az érintettek be legyenek vonva a projektbe, nekik alárendelve kell tevékenykedniük az önkormányzatoknak és az erre a célra létrehozott civil szervezeteknek – közölte.

 

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője szerint "szégyellnie kellene magát" az összes politikusnak, akik az elmúlt évek szocialista kormányaiban szerepet vállaltak ebben a kérdésben. A mélyszegénységben élő embereket folyamatosan átverték – jelentette ki, hozzátéve, hogy a jelenlegi tempó mellett 31 év alatt lehetne felszámolni romatelepeket.

 

 

(MTI)