Járóka: „A családok érdeke Európa érdeke”

2009. november 17. - Járóka Lívia elnöklete alatt tartotta őszi ülését az Európai Parlament "Minőségi Gyermekkor" munkacsoportja. Nyitóbeszédében a fideszes EP-képviselő a munka és magánélet jobb összeegyeztetését szolgáló intézkedések bevezetését, valamint a nagycsaládok erőteljesebb támogatását sürgette.

Az Európai Néppárt és a Szövetség a Gyermekkorért Európai Hálózat közös szervezésében tartotta őszi ülését az Európai Parlament „Minőségi Gyermekkor” munkacsoportja a családokat érintő szakpolitikák európai kutatási tervéről. Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselője és a rendezvény házigazdája, nyitóbeszédében méltatta az Európai Bizottság kezdeményezését egy közös platform kialakítására a családpolitikai programok kialakításában érdekeltek számára és hangsúlyozta, hogy a jelenleginél jóval hatékonyabb információáramlás szükséges a civilszervezetek és kutatók, valamint a döntéshozók között. A képviselőnő rendkívül fontosban nevezte a nagycsaládok támogatását és a termékenyégi arányok javítását Európában. Járóka kiemelte, hogy bár a családpolitika alakítása jelentős részben a nemzeti kormányok hatásköre, az európai szintű javaslatok komoly lendületet adhatnak a családbarát intézkedések bevezetésének a tagállamokban is. A képviselőnő példaként a szülők rugalmas munkaidőben történő foglalkoztatását, a gyermekvédelmi intézmények megerősítését, valamint a családbarát adórendszer bevezetését említette. „Biztosítani kell a család intézményének megőrzését Európában, hiszen a családok érdeke egyben egész Európa érdeke” – fogalmazott Járóka.

A rendezvény fő vendége Dr. Uwe Uhlendorff, a Dortmundi Egyetem Szociológiai Tanszékének professzora volt, aki az Európai Bizottság által életre hívott, „Családpolitikai Kutatások Társadalmi Platformja” elnevezésű testület munkájáról számolt be, valamint ismertette a platform szakpolitikai kutatási tervét. Az Európai Bizottság által kiírt pályázaton, a Dortmundi Egyetem és tizenegy másik szervezet közös konzorciuma nyerte el a jogot, hogy meghatározza a családpolitikával kapcsolatos kutatások irányát az Európai Unióban.