A magyar elnökségre vár a romaügy megoldása

Brüsszel, 2009. november 4. - Vladimir Spidla foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztost látta vendégül az EP Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága. Járóka Lívia fideszes EP-képviselő a romák társadalmi befogadását célzó közösségi stratégiáról kérdezte a biztost.

Az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságában Vladimir Spidla, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztosa számolt be az elmúlt ciklus eredményeiről. Járóka Lívia, a roma nők helyzetéről szóló EP-dokumentum jelentéstevője a szakbizottság ülésén hangsúlyozta, hogy az újonnan felálló Európai Bizottságnak feltétlenül szükséges lesz túllépnie a már rendelkezésre álló mechanizmusokon és egy jogilag kötelező eszközt, akár egy valódi közösségi akciótervet kialakítania. Válaszában Spidla megerősítette, hogy a romák társadalmi befogadása közös európai érdek és a jelenlegieknél mindenképpen hatékonyabb eszközökre lesz szükség a valós eredmények felmutatásához. A biztos elmondta továbbá, hogy a Bizottság mellett az Európai Tanács tehet legtöbbet az ügy előmozdításában és valószínűleg a spanyol, illetve az azt követő magyar soros elnökség feladata lesz egy közös európai tervet tető alá hozni a romák társadalmi befogadása terén.

A hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemről és a nemek közötti egyenlő bánásmód megvalósításáról szólva Spidla hangsúlyozta, hogy számos területen, így például a férfiak és nők közötti bérszakadék csökkentése, vagy az apasági szabadság biztosítása terén is történtek fontos előrelépések. A biztos szerint nagyon lényeges, hogy minden tagállamban létrejöjjenek a megfelelő esélyegyenlőségi szervek, mivel egyedülálló lehetőséget jelentenek a diszkrimináció elleni küzdelem előmozdítására. „Az esélyegyenlőség biztosítása jelentheti a válságból kivezető utat” – fogalmazott Vladimir Spidla.