Át kell alakítani a kisebbségi önkormányzati rendszert

Strasbourg, 2009. október 22. - Ma hallgatta meg Thomas Hammarberget, az Európa Tanács Emberi Jogi Biztosát az Európai Parlament Emberi Jogi Bizottsága. A találkozón Járóka Lívia néppárti képviselőnő az etnikai adatgyűjtés kérdéséről és a magyarországi kisebbségi önkormányzati rendszer reformjáról kérdezte a biztost.

Az Emberi Jogi Bizottság rendkívüli ülésén Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselőnője, az etnikai hovatartozásra vonatkozó adatok gyűjtésének és feldolgozásának sokat vitatott kérdéséről kérte Thomas Hammarberg véleményét. A biztos válaszában elmondta, hogy az adatfelvétellel szembeni ellenérvek dacára, a szakpolitikai tervezés során kétségkívül szükséges legalább hozzávetőleges statisztikai adatokkal rendelkezni. Hammarberg utalt a magyar Állami Számvevőszék 2007-es jelentésére is, amely megállapítja, hogy megbízható statisztikai adatok nélkül nem követhető nyomon a romák társadalmi befogadására szánt pénzek hasznosulása, ily módon sértve az átlátható közpénzgazdálkodás követelményét.
 
A képviselőnő ezt követően az Európában egyedülálló cigány kisebbségi önkormányzati rendszerrel kapcsolatos tapasztalatairól kérdezte a biztost, aki válaszában megerősítette, hogy munkája során számos, a magyar rendszert érintő bírálattal találkozott. Hammarberg egyetértett Járókával abban, hogy a jelenlegi struktúrát vagy meg kell szüntetni, vagy pedig gyökeresen át kell alakítani. A romák társadalmi befogadásáról szólva a biztos kijelentette, hogy az oktatás jelenti a kulcsot, a társadalmi elidegenedés megtöréséhez. „A romákat szívesen kell látnunk a társadalomban” – fogalmazott Hammarberg.
 
A meghallgatáson a biztos elmondta, hogy az Európa Tanács üdvözli az Igazságügyért, Alapvető Jogokért és Polgári Szabadságjogokért felelős új biztosi tárca létrehozását. Hammarberg felszólította az új Európai Bizottságot, hogy a jelenlegi portfólió kettéválást követően lényegesen nagyobb hangsúlyt fektessenek az emberi jogokra a bevándorlási ügyekben, amelyet a biztos az Európai Unós legégetőbb emberi jogi kérdésének nevezett.
 
A bizottsági ülésen részt vett még Luisella Pavan Wolfe, az Európai Bizottság szociális ügyekért felelős igazgatója is, aki felszólalásában hangsúlyozta, hogy Thomas Hammarberg tevékenysége állandóan emlékezteti az európai országokat arra, hogy a csatlakozni vágyó és Európán kívüli államoknak szabott feltételeket maguknak is teljesíteniük kell.
 
 
Az etnikai hovatartozásra vonatkozó adatok gyűjtéséről lásd bővebben:
http://www.jarokalivia.hu/hu/dokumentum/7/
 
 
További információk:
Járóka Lívia irodája: 00 32 2 28 47218