Járóka Lívia Kapuváron

Kapuvár, 2009. június 2. - Az Európai Bizottság ötmillió eurós új kísérleti programjáról tanácskozott Járóka Lívia európai parlamenti képviselő Kapuvár városvezetésével.

Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő, Hámori György polgármester, Kóczán Zoltán alpolgármester, valamint Károli Tibor, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke fogadta Járóka Líviát, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselőnőjét Kapuváron. A találkozón a képviselőnő elmondta, hogy az Európai Bizottság regionális politikáért felelős főigazgatósága által kivitelezett ötmillió eurós (csaknem másfél milliárd forintos) kísérleti program célja a romák társadalmi befogadásának előmozdítása lesz, oktatási és gazdasági tevékenységek, valamint a határokon átnyúló együttműködés erősítése révén. Járóka hangsúlyozta, hogy az Európai Néppárt eredeti indítványának megfelelően, a projekt egyik kiemelt célja lesz a roma gyermekek óvodai oktatásának és korai fejlesztésének javítása, valamint a felnőttképzési és átképzési programok bővítése. A képviselőnő a találkozó során üdvözölte, hogy a mikrohitelezés egyszerűsítésére és kiterjesztésére vonatkozó másik néppárti javaslat is helyet kapott a tervezetben. Mint mondta, a globális gazdasági válság szegényeket sújtó csapásait hatékonyan ellensúlyozhatják a kamatmentes gyorskölcsönökhöz hasonló egyszerű pénzügyi eszközök, amelyek képesek lehetnek gátat vetni a tömeges elszegényedésnek, a családok lecsúszásának. Járóka elmondta továbbá, hogy a közösségi költségvetésből finanszírozott és az Európai Regionális Fejlesztési Alap költségvetési fejezetének részeként jóváhagyott program keretében, a többségi társadalmat és a roma közösségeket egyaránt megszólító, tájékozódó- figyelemfelkeltő kampányokra is sor kerül majd. Ez utóbbi keretében az Európai Bizottság képviselői több tagállamba is ellátogatnak majd: Magyarországot várhatóan idén novemberben keresik fel – tájékoztatott a képviselőnő. Elmondása szerint Járóka indítványozni fogja, hogy a 2010-es uniós költségvetés is tartalmazzon egy kísérleti programot, amely a mélyszegénység fokozódását és a hátrányos helyzetű kistérségek leszakadását lesz hivatott megakadályozni.
 
A megbeszélés során a városvezetők beszámoltak a Kapuváron lakó mintegy hatszáz roma helyzetéről és a város gazdasági kilátásairól, valamint a kistelepülések fejlesztési lehetőségeiről tárgyaltak a képviselőnővel. A romák társadalmi befogadását célzó uniós kísérleti programot az Európai Parlament három legnagyobb frakciója kezdeményezte 2008 nyarán. Az eredetileg Barbara Dührkop szocialista, Járóka Lívia néppárti és Gérard Deprez liberális képviselő által előterjesztett indítvány célja, hogy megfelelő struktúrát alakítson ki egy átfogó cselekvési terv előkészítésére és végrehajtására, valamint, hogy az rendeleti erővel bíró költségvetési fejezetként kötelezze a tagállamokat.