Járóka Lívia Kecskeméten és Szolnokon

Szolnok, 2009. május 28. - A Fidesz Női Tagozatának meghívására Szolnokra és Kecskemétre látogatott tegnap Járóka Lívia néppárti EP-képviselő, aki a nőpolitika irányairól és a roma nők helyzetéről beszélt a közös sajtótájékoztatón, majd az azt követő lakossági fórumon.

Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselője a nők családban betöltött szerepének megerősítését, az egyenlő elbánás elvének érvényre juttatását, illetve a férfiak és nők közötti bérkülönbség csökkentését nevezte a nőpolitika legfontosabb feladatainak. A képviselőnő elmondta, hogy az Európai Unióban 15%-al, Magyarországon pedig 16,5%-al keresnek kevesebbet a nők. „A gyermekvállalás ne jelentsen szegénységi kockázatot, és ne legyen hátrány nőnek, anyának lenni” – fogalmazott Járóka.
 
A roma nők helyzetéről szólva a képviselőnő elmondta, hogy a lányok korán kiszakadnak az oktatásból, így a roma nők majdnem 53%-a rendelkezik csupán általános iskolai, vagy annál alacsonyabb végzettséggel. Mint fogalmazott, a családi nyomás és a többségi társadalom részéről velük szemben megnyilvánuló hátrányos megkülönböztetés együttesen csökkentik a roma lányok esélyeit arra, hogy tanulmányaikat befejezzék, amely pedig hatványozott szegénységi kockázatot jelent. Járóka kiemelte, hogy a roma nők a munkaerőpiacon is rendkívül hátrányos helyzetben vannak: a tartósan munkanélküliek aránya körükben meghaladja a 66%-ot, és csaknem 24%-al keresnek kevesebbet férfi társaiknál. A képviselőnő elmondta, hogy az egészségügyi szolgáltatások terén is hasonlóan súlyos hátrányok érik a roma nőket, hiszen főként a leromlott és szegregált lakókörnyezet következtében többségük csak sürgősségi ügyekben vagy szülés esetén részesül ellátásban.
 
Járóka szerint a minőségi oktatáshoz való hozzáférés javítása és a foglalkoztatás bővítése hatékony megoldást jelenthetnek, hiszen a kutatások szerint a lányok oktatása egyrészt rövidtávon is kulcsszerepet játszhat a roma családok belső és külső társadalmi viszonyainak rendezésében, másrészt a roma nők vállalkozási hajlandósága igen magas. Ennek érdekében – mondta a képviselőnő – átképzési és felnőttképzési programokat kell indítani az idősebb, gyermekes, és olyan nők számára, akiknek nem volt módjuk arra, hogy tanulmányaikat befejezzék. Járóka szerint támogatni kell a roma nők vállalkozói tevékenységét is és lehetővé kell tenni számukra az egyéni vállalkozások gyors és könnyített bejegyzését. Az egészségügyről szólva a képviselőnő hangsúlyozta, hogy mindenki számára elérhetővé kell tenni a megelőző szűréseket és rehabilitációs kezeléseket, az egészségügyi intézményeknek pedig kötelező és közérthető tájékoztatást kellene nyújtaniuk a betegek jogairól.
 
A programon részt vett még Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz Női Tagozatának elnöke, dr. Mátrai Márta és Bernáth Ildikó, az Országos Elnökség tagjai, valamint Farkas Flórián, a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke is, akik a délelőtt folyamán meglátogatták a szolnoki Csallóköz Úti Óvodát, majd a családtámogatási rendszer aktuális átalakításának negatív hatásairól, illetve a szegény családokat érintő megszorításokról beszéltek.