Járóka a Fidelitas „választási piknikjén”

2009. május 22. - A Fidelitas "választási piknikjén" vett részt Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselője. A Millenáris Parkban tartott rendezvényen a képviselőnő az elmúlt európai parlamenti ciklus eredményeiről és az uniós romapolitika jövőbeli feladatairól beszélt hallgatóságának.

A „Sokszínűség Európája – Magyar kultúra és kisebbségek az Unióban” címmel tartott panelbeszélgetésen Járóka kiemelte, hogy jelentős pozitív irányú szemléletváltást sikerült elérni az európai politikában, hiszen öt évvel ezelőtt csaknem elképzelhetetlennek tűnt az a figyelem, amelyet ma már az uniós politika főáramlata szentel a romák helyzetének. A képviselőnő szerint az is jelentős előrelépésnek tekinthető, hogy az elmúlt években bekövetkezett Európában egy paradigmaváltás, melynek során az anti-diszkriminációs és emberi jogi megközelítések mellett fokozott hangsúlyt kapnak a gazdasági és pénzügyi érvek is a romák társadalmi befogadásával kapcsolatban. Mint mondta, a romák teljes körű oktatási és munkaerőpiaci integrációja nem csupán erkölcsi kötelesség, de gazdasági szükségszerűség is, hiszen az aktív népesség egyre növekvő hányadát alkotják a romák.
 
A következő ciklus legfontosabb feladatának Járóka az Európai Roma Stratégia kidolgozását nevezte, melynek végrehajtása valószínűleg 2009-2010 folyamán, a spanyol-belga-magyar tanácsi elnökség alatt várható. A képviselőnő szerint a romák valós integrációjához egy európai koordinálású, de a helyi közösségek sajátosságait figyelembe vevő cselekvési programra van szükség, amely átível a pártokon és ciklusokon. Járóka hangsúlyozta, hogy a közösségi jog biztosíthatja a szükséges normatív alapokat, melyek révén a tagállami kormányok akár szankciók révén is rákényszeríthetők lennének saját vállalásaik betartására.
 
A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Konrad Adenauer Alapítvány által szervezett rendezvényen részt vett még Gál Kinga európai parlamenti képviselő, Nagy Péter, a Magyar Koalíció Pártja ifjúsági szervezetének elnöke, valamint Bognár Attila, az A38 Rendezvényhajó igazgatója is.