Legjobb Női Munkahely díj

Budapest, 2009. május 22. - Tegnap került sor a „Legjobb Női Munkahely” pályázat díjkiosztó ünnepségére a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség szervezésében. Az Országház Vadásztermében tartott rendezvényen Járóka Lívia, a pályázat egyik védnöke méltatta a nők munkaerőpiaci integrációját ösztönző kezdeményezést.

Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselőnője az ünnepségen tartott beszédében kiemelte, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően egyre több figyelem fordul a munkahely és magánélet egyensúlyának elősegítése felé, különös tekintettel a női munkavállalók arányának növelésére és a munkaerőpiacra való visszatérés biztosítékaira. A képviselőnő szerint a nők foglalkoztatásának egyik legnagyobb akadályát a családos munkavállalók támogatásának hiánya jelenti, a hátrányos megkülönböztetés pedig nem csupán az emberi jogokat sérti, de a gazdasági növekedést is hátráltatja. Beszédében Járóka szólt a többszörös hátránnyal indulók helyzetéről is, így az etnikai kisebbséghez tartozó, hajléktalan, fogyatékkal élő, vagy idősebb nőket érő mindennapos diszkrimináció jelenségéről. „A család- és gyermekbarát Európa koncepciójának kiterjesztése és fejlesztése elképzelhetetlen a férfiak és nők közötti esélyegyenlőség biztosítása, valamint a nők hátrányos megkülönböztetése elleni küzdelem nélkül” – zárta felszólalását a képviselőnő.

Az Európai Unióban a nők átlagosan 15%-kal kevesebbet keresnek férfi társaiknál, és mindez 25 %-ra is emelkedhet, ha a magánszektort figyeljük. Ez azt jelenti, hogy az EU-ban egy nőnek körülbelül 418 napot kellene dolgoznia egy évben ahhoz, hogy férfi társaival egyenlően keressen.